Hankasalmen suunnistuslukiolla uudet sivut!

Suunnistuslukion sivuille pääset nyt näppärästi Hankasalmen lukion sivujen kautta! Sivuilla on jo uusia juttuja joten käykäähän lukaisemassa.

Suunnistuslukion uusille sivuille pääset suoraan tästä

Hankasalmen suunnistuslukio hakee päätoimista suunnistusvalmentajaa!

Hankasalmen suunnistuslukion päävalmentajan toimi.

Hankasalmen suunnistuslukio on yli 30 vuoden ajan tarjonnut mahdollisuuden yhdistää lukio-opiskelu ja korkeatasoinen suunnistusvalmennus yli 200 motivoituneelle nuorelle. Suunnistusvalmennus on kurssitettu osaksi lukion opetussuunnitelman valinnaisten kurssien tarjontaa. Toiminta on Hankasalmen kunnan rahoittamaa, ja sen käytännön toteutuksesta vastaa sopimuspohjaisesti Hankasalmen urheilu- ja valmennuskeskusyhdistys ry.

Hankasalmen urheilu- ja valmennuskeskusyhdistys ry hakee PÄÄTOIMISTA SUUNNISTUSVALMENTAJAA (päävalmentaja) TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAAN TYÖSUHTEESEEN 1.7.2017 ALKAEN (tai sopimuksen mukaan).

Päävalmentajan tehtävänä on vastata Hankasalmen lukion suunnistusryhmän valmennuksesta (lv 2016-2017, 12 opiskelijaa) lukion opetussuunnitelmaan kuuluvan ohjelman mukaisesti. Lisäksi päävalmentajan tehtävään kuuluu yhdistyksen yleishallinnosta vastaaminen.

Tehtävään valittavalta edellytämme

- Soveltuvaa ammattikoulutusta tai muuten hankittua valmennusosaamista

- Kokemusta nuorten (lukioikäisten) kanssa työskentelystä

- Suunnistuksen lajikulttuurin tuntemusta

- Vähintään EA I -tason ensiaputaitoja

- Yhdistystoiminnan tuntemusta

Päävalmentaja työskentelee läheisessä yhteistyössä lukion rehtorin ja muun henkilökunnan sekä yhdistyksen hallituksen kanssa. Tehtävästä maksettava palkka perustuu valittavan koulutukseen ja kokemukseen. Tehtävän täytössä noudatetaan neljän (4) kuukauden koeaikaa. Ennen työsopimuksen allekirjoittamista tehtävään valitun on toimitettava lain lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (14.6.2002/504) mukainen rikostaustaote.

Tarjoamme

- Monipuolisen tehtäväkentän, jossa luot edellytykset nuorten urheilijoiden unelmien toteutumiselle

- Erinomaiset edellytykset (lähiharjoittelupaikat, maastot ja kartat, työvälineet) keskittyä ja toteuttaa valmennuksen eri osa-alueita

Vapaamuotoiset hakemukset pätevyyttä ja kokemusta osoittavine liitteineen tulee toimittaa 31.3.2017 KLO 16.00 MENNESSÄ sähköpostitse yhdistyksen puheenjohtajalle osoitteeseen eino.havas@likes.fi. Hakemuksia ei palauteta. Tiedustelut tehtävästä samaan sähköpostiin tai puhelimitse 20.3. ja 21.3. klo 17-20, 0500 605 527 (Eino Havas).

Tutustumispäivä vol 2!

Hankasalmen suunnistuslukio tarjoaa jälleen mahdollisuuden tutustua lukioon ja suunnistuslukion toimintaan.

Tutustumispäivä on suunnattu ennen kaikkea 9-luokkalaisille, heidän vanhemmilleen, huoltajille ja valmentajille. Päivän aikana tutustutaan Hankasalmeen, Hankasalmen lukioon, valmennukseen ja tehdään suunnistusharjoitus. Lounas nautitaan koulun ruokalassa. Kauempaa tulijat voivat myös majoittua kätevästi opiskelija-asuntolassa. Varmista paikkasi ajoissa!

Mikäli tavoitteellinen ja säännöllinen harjoittelu sekä huippu yhteishenki on sinun juttusi, niin älä missaa tätä mahdollisuutta!

Tutustumispäivä järjestetään torstaina 2.2.2017.

Kutsuun pääset tästä.

Alustava ohjelma löytyy täältä.

Ilmoittautumiset noin viikkoa ennen suoraan suunnistuslukion valmentajalle Petteri Huikolle sähköpostilla osoitteeseen (petteri.huikko@hankasalmi.fi). Tarkempia ohjeita ja vaihtoehtoja voi kysellä suoraan Petteriltä.

Ota rohkeasti yhteyttä!

Tutustumispäivän jälkeen sinulla on vielä mukavasti aikaa miettiä valintaasi. Suunnistuslukion haku pättyy 10.2.2017. Hakulomake löytyy täältä.

Tervetuloa!

P.S. Tutustu myös Suunnistuslukion Infolehteen.

Hankasalmen suunnistuslukiolle vuoden 2016 kunniamaininta!

Viikonloppuna järjestettiin suunnistuskauden päätöstapahtuma Rastikaronkka Tampereella. Rastikaronkan ohjelma oli tietysti hyvin suunnistuspainotteinen. Harjoituksia ja luentoja järjestettiin koko viikonlopun ajan. Rastikaronkan ohjelmaan kuuluu perinteisesti myös vuoden parhaiden palkitsemiset. Suunnistusliitto ja muut tahot palkitsivat vuosittain jaettavat palkinnot vuoden parhailla. Lisäksi kategoriassa oli vuoden kunniamainninat. Hankasalmen suunnistuslukio kävi pokkaamassa vuoden 2016 kunniamaininnan 30 vuotta kestäneestä suunnistuskasvatuksesta. Hankasalmen suunnistuslukio on 30 vuoden toimintansa aikana kasvattanut suunnistusperheeseen sekä menestyviä huippu-urheilijoita, että lajin muita aktiivitoimijoita. Tämä kunniamaininta on iso asia Hankasalmen suunnistuslukiolle, että myös koko Hankasalmen kunnalle, joka tukenut toimintaa upealla tavalla.

Palkinnon kävivät noutamassa Hankasalmen Urheilu- ja Valmennuskeskusyhdistys ry:n puheenjohtaja Eino Havas ja päävalmentaja Petteri Huikko.

Kuva: Raimo Arvola

Hankasalmen suunnistuslukio kiittää ja kumartaa.

Suunnistuslukion perustajan Markku Kantlinin sanoin: "Rakkaudesta lajiin"

Tästä on hieno jatkaa kohti tulevaa!

Tutustumispäivä tulee taas! Tule sinäkin!

Hankasalmen suunnistuslukio järjestää tänäkin vuonna ilmaisen tutustumispäivän.Tutustumispäivä on suunnattu ennen kaikkea 9-luokkalaisille, heidän vanhemmilleen, huoltajille ja valmentajille. Tutustumispäivä järjestetään perjantaina 9.12.2016. Kutsuun pääset tästä.

Ilmoittautumiset viikkoa ennen suoraan suunnistulukion valmenjalle Petteri Huikolle sähköpostilla osoitteeseen (petteri.huikko@hankasalmi.fi). Päivän aikana tutustutaan Hankasalmeen, Hankasalmen lukioon, valmennukseen ja tehdään suunnistusharjoitus. Lounas nautitaan koulun ruokalassa. Kauempaa tulijat voivat myös majoittua kätevästi opiskelija-asuntolassa. Varmista paikkasi ajoissa! Tarkempia ohjeita voi kysellä suoraan Petteriltä. Ota rohkeasti yhteyttä! Tervetuloa!

Syksyn satoa!

Kausi 2016 on paketoitu. Pettymyksien haavat on nuoltu ja onnistumiset juhlittu! Hiljaiselon jälkeen on aika avata hieman Hanksun kulunutta syksyä ja alku talvea. Suunnistuslukiolaisten SM-menestys oli jälleen hyvää. Hienon syksyn suunnistanut ja selvää tason nostoa väläytellyt Väinö Johansson nappasi kaksi plakettia ollen neljäs niin SM-sprintisssä Vaasassa kuin SM-yössä Vaajakoskella. Kova työ siis palkittiin jälleen. KLL- kisoissa loistanut Saul Klemola jatkoi hyviä otteitaan SM-pitkällä ollen viides. SM-erikoispitkällä Saul venyi samaan viidenteen sijaan kovan taistelun jälkeen. Tyttöjen puolella parhaat sijoitukset tuli Roosa Pelkosen ja Johanna Räsäsen toimesta. Johanna oli kuudes sprintissä ja kuudes sija tuli myös viestistä. Roosan sijoitukset samoilta matkoilta olivat yhdeksäs ja kuudes.

Suunnistuslukion syysleiri järjestettiin tänä syksynä Kajaanissa Joutenlammen upeissa maastoissa. Fasiliteetit olivat muutenkin kohdillaan. Majoitus ja ruoka todella priimaa. Sauna vuorot kruunasivat leirin. Todellista leirielämää siis! Harjoituksissa pääteemana oli vauhdikkaat suunnistusharjoitukset. Joutenlammen kankaat tarjosivat upean mahdollisuuden treenata juuri tätä puolta. Joutenlammen kankaat mahdollistivat myös sen, että harjoituksien kokonaiskesto pysyi aisoissa. Valmentajan silmiin pisti erityisesti myös se kuinka ajatuksella jokainen urheilija lähti jokaiseen harjoitukseen. Onnistumisia ja selkeää kehittymistä näki monessa harjoituksessa. Oli myös hieno havaita kuinka osalla hommaan alkoi löytyä ajatus leirin lopussa eikä suurempia väsymyksen merkkejä ollut havaittavissa. Leirillä tehtiin yhteensä kahdeksan taitoharjoitusta joista kaksi käytiin tekemässä Vuokatinvaaran upeissa maisemissa…vaikka torstaina ei paljon maisemia nähnyt koska keskiviikkona satanut lumi oli peittänyt koko vaaran. Perjantain viimeisessä harjoituksessa Joutenlammella, maasto oli onneksi jo täysin sula ja käyräharjoitus pystyttiin ”namuttelemaan” taas mukavalla vauhdilla. Leirin jälkeen pidettiin kevyempi viikko ja oli ilo huomata, että urheilijat ovat terveinä ja harjoittelu maistui jälleen kotioloissakin.

Syksy on myös metsästyksen aikaa, joten totta kai Suunnistuslukio oli mukana myös tässäkin. Suunnistuslukio kävi onnistuneesti tekemässä hyvä PK-harjoituksen Metsä Groupin hirvijahdissa. Tulos oli hyvä ja suut oli virneessä.

KurkoCup –kiertue pysähtyi myös Hankasalmelle uudelle Mustamäen kartalle. Suunnistuslukion HALU –Kurkossa nähtiin 55 hullua yösuunnistajaa. Hullua hommasta teki sen, että ”lumihiutaleita” tuli vaakasuorassa ja näkyväisyys oli olematon. Onnistuneet järjestelyt kuitenkin ja hymy oli herkässä sielläkin.

Joulu lähestyy ja tontut kurkkii. Näin ollen valmentaja aikookin siis heti raportoida kaikki lipsumiset treenistä suoraan Korvatunturille. Tällä hetkellä homma vaikuttaa kuitenkin loistavalta ja motivaatio on kaikilla korkealla. Lunta odotellessa! Perinteisen potku alkaa jo näkyä liikaa vanhojen tanssien treeneissä.

Fiilis korkealla kohti uutta kautta!

SAUKKI ISKI KULTA SUONEEN!

KLL:n suunnistusmestaruus kilpailut järjestettiin tänä vuonna Kajaanin Vimpelivaaralla 26.-27.8. Tiedossa oli jälleen perus KLL ”kamaa”. Polkurikas maasto oli kaikille tiedossa, mutta ratamestarit olivat onnistuneet loihtimaan todella hienot ja vaativat radat. Mitään ei annettu ilmaiseksi vaan keskittyminen piti olla tapissa heti paukusta maaliin. Viikolla tehtyjen MK-testien perusteella HankSun porukka oli valmis tappelemaan mitaleista. Tavoitteena oli vähintään yksi mitali henkilökohtaisesta ja kärjen ahdistelu viestikilpailussa. Perjantain henkilökohtaisessa kilpailussa päästiin heti nauttimaan makiaa mahan täydeltä kun poikien H17-sarjassa Saul Klemola räjäytti potin ja kiskaisi huippuvedon ja meni kärkeen 3 sekunnin turvin seuraavaan kilpailijaan. Itse varmana miehenä Saukki totesi että ”Ei sieltä enää kukaan ohi tule tuon vedon jälkeen”. Eikä tullut! Illalla miehen kaulaan ripustettiin siis kultainen Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruusmitali. Tyttöjen puolella Roosa Pelkonen esitti parhaan suorituksen ollen kuudes D17-sarjassa. Näin ollen palkintopallilla nähtiin lisää Hanksulaisia. Mikäli Saukin voittomarginaali oli tiukka niin epäselväksi ei jäänyt ainakaan se mistä porukasta löytyi paras kannustus niin palkintojen jaossa kuin itse kisan aikana.

Lauantain viestiin Hanksalmella oli lähettää kolme terävää joukkuetta. Tiedossa oli tasainen ja vauhdikas kilpailu. Mitään ei annettu viestissäkään ilmaiseksi ja keskittyä piti aina viimeiselle rastille asti. Hanksun ykköstrio Väinö, Roosa, Saul suoriutuivat mainiosti, vaikka pieniä virheitä matkan varrelle kaikilla sattuikin. Sijoitus viestissä kuudes ja näin ollen lisää metallia satoi Hankasalmelle. Parempaakin toki oli mahdollisuus mutta jossitella voidaan vaikka kuinka pitkään. Plaketti on aina plaketti! Viestikilpailu meni muutenkin koko Hanksun porukalta selvästi paremmin ja se antaa hyvät pohjat loppu syksylle. Ensi vuonna Hanksu rokkaa taas entistäkin vahvempana!!

KLL MAASTOJUOKSUT KILPAILTIIN VIERUMÄELLÄ

26.5.2016

Tuloksiin tästä!

SUUNNISTUSLUKION 30-VUOTISJUHLAKILPAILU KILPAILTIIN 14.5.

19.5.2016

Kisasivuille tästä!

PITKÄN MATKAN NÄYTTÖKISA KILPAILTIIN FINNSPRINGILLÄ.

26.4.2016

Nuorten MM-näyttökisa kilpailtiin FinnSpringillä Raaseporissa. Vuorossa oli pitkän matkan kilpailu ja maastona hieno avokalliomäkiä sisältävä Brunkom-Seudon. D20E sarjassa Karoliina Ukskoski teki hyvän suorituksen ollen kolmas reilut kaksi minuuttia voittajalle, Enni Jalavalle, jääneenä. Poikien puolella Juho Ylinen sijoittui 11:ksi reilut kuusi minuuttia voittajalle, Olli Ojanaholle, jääneenä. Ojanaho oli ylivoimainen kolmen ja puolen minuutin marginaalilla seuraavaan. Näyttökisat jatkuvat 6.5. kilpailtavalla sprinttimatkalla Pietarsaaressa ja Äitienpäivänä kilpailtavalla SM-maastojuoksulla.

UPEA LEIRI PORTUGALISSA.

12.4.2016

Suunnistuslukio leireili tänä keväänä Portugalissa. Lensimme Lissaboniin, josta hurautimme vuokra-autoilla pohjoiseen reilut 200 kilometriä. Huikon Petteri ajoi TDI Golfia ja minä (Jari) yritin pysyä minibussilla perässä. Ei olisi kyllä kannattanut koko ajan peesata :). No, lopulta päästiin majoitukseen, hienoon Mira Villas hotelliin, joka sijaitsi lähellä merta. Näin saatiin varsinainen leiri käyntiin ja siinä päivät menivät nopeasti treenaten, syöden, leväten ja nauraen. Tällä porukalla nimittäin naurua piisaa, etenkin, kun Petteri pääsee oikein vauhtiin jutuissaan! Maastot olivat nopeakulkuisia rantamaastoja ja loivat korkeuserot sekä paikoin peitteisyys teki suunnistamisesta haastavaa. Vielä, kun teemat vaihtelivat multitekniikasta väylän kautta käyrään ja kaikkea näiden väliltä, niin taitoa kuormitettiin oikein kunnolla. Illat sitten analysoitiin suorituksia porukalla screenin ääressä. Paluumatka sujui ehkä hieman nopeammin kuin meno, mutta tärkeintä, että päästiin onnellisesti kotiin ja pysyttiin terveenä. Nyt on mukava aloittaa kisakausi kotimaassa. Tuossa yksi haastavimmista treeneistä.

SEITSEMÄN SUUNNISTAJAA HANKASALMELLE.

22.2.2016

Hankasalmen suunnistuslukioon valittiin seitsemän uutta suunnistajaa. Tyttöjä viisi ja poikia kaksi. Kiinnoatuneita oli enemmänkin, mutta seitsemän on hyvä määrä ajatellen koko suunnistusryhmän kokoa. Yhteishaku alkaa 23.2.2016 ja kesäkuussa vahvistetaan opiskelijavalinnat valtakunnallisesti. Tänne Hankasalmelle on saatu lunta mukavasti ja reilun kahden viikon kuluttua kisaillaan suomenmestaruuksista pitkällä matkalla ja viestissä Häkärinteen maisemissa. Ennen sitä voi taitoa käydä virittelemässä Kääkön hisuparatiisissa täällä Hankasalmen kirkonkylällä. Karttoja voi kysellä Jarilta 0405937016. Tervetuloa!

TUTUSTUMISPÄIVÄ 11.12.2015.

16.11.2015

Tule ilmaiseen tutustumispäivään Hankasalmen suunnistuslukioon perjantaina 11.12.2015. Kutsuun pääset tästä. Tutustumispäivän jälkeen on hyvä jatkaa Suunta Huipulle -leirille Turkuun.

SM-SPRINTISTÄ KAKSI MITALIA.

28.9.2015

Epilän Esa isännöi sprinttisuunnistuksen Suomenmestaruuksista. Hankasalmen suunnistuslukiolaiset olivat hyvin mukava kärkitaisteluissa. Tyttöjen 17-vuotiaiden sarjassa Kuopion Suunnistajien Johanna Räsänen otti uransa ensimmäisen suunnistuksen SM-mitalin. Syystäkin Jossu oli erittäin iloinen hopeastaan. Tyttöjen 20-vuotiaiden sarjassa MM-prossimitalisti Karoliina Ukskoski otti myös hopeaa. Lopun iso virhe saattoi maksaa mestaruuden. Poikien puolella 16-vuotiaiden sarjassa tasaista työtä koko kauden tehnyt Saul Klemola nappasi neljännen sijan, vain 13 sekuntia kullasta ja 5 sekuntia mitalista.

KLL:n KISOISTA MENESTYSTÄ.

3.9.2015

Kirkkonummen Veikkolassa kilpailtiin suunnistuksen KLL:n mestaruuksista. Perjantaina oli henkilökohtainen kilpailua, jossa Hankasalmi saavutti hopeaa tyttöjen 20-vuotiaiden sarjassa sekä kuudennen sijan poikien vastaavassa sarjassa. Tyttöjen puolella Karoliina Ukskoski teki kelpo suorituksen ja pitikin johtoa pitkään. Loppupäässä lähtenyt Emmi Jokela paineli hurjaa vauhtia ja otti voiton yli neljän minuutin erolla. Pojissa Aleksi Ilmonen teki hienon suorituksen, mikä riitti reippaasti plakettiin. Topi Syrjäläinen oli ylivoimainen ja Aleksiin kertyi eroa lähes kolme ja puoli minuuttia. Lauantaina oli vuorossa viesti. Siinä Hankasalmi oli ehdottomasti yksi mitaliehdokas. Viesti alkoi Aleksin komennossa, mutta alun pidemmällä hajonnalla sekä lopun virheillä eroa kärkeen tuli yli kaksi minuuttia. Hankasalmen kakkosjoukkueen aloittaja Väinö Johansson teki huippujuoksun ja tuli vaihtoon toisena, vain kolme sekuntia kärjen perässä. Toisella osuudella Karoliina teki tykkijuoksun ja nosti Hankasalmen kolmanneksi. Helsinki vaihtoi juuri ennen Hankasalmea ja saimme jännittää ankkureiden taistelua. Helsingillä oli ankkurina edellisen päivän voittaja Topi Syrjäläinen ja Hankasalmella huippukuntoinen Juho Ylinen. Osuuden alussa Juho juoksi Topin kiinni ja sen jälkeen pojat menivätkin vuorovedolla lähes loppuun asti. Juho yritti ratkaisua reilu kilometri ennen maalia valiten suoran reitinvalinnan polkukierron sijaan. Tämä koitui Hankasalmen kohtaloksi voittotaistelun suhteen ja lirvahti siinä Tamperekin ohi Juhon tehdessä ison virheen. Onneksi Juho sai pidettyä kolmostilan ja Hankasalmi pääsi jälleen mitalin makuun KLL:n viestissä. Henkilökohtaisen menestyjät korokkeella!

KAROLIINALLE PRONSSIA SPRINTISTÄ

6.8.2015

Nuorten MM-kisat menivät suomalaisittain erittäin hyvin. Kaiken kaikiaan Suomi saavutti kuusi mitalia. Mitalirohmu oli Ounasvaaran Hiihtoseuran Olli Ojanaho, joka nappasi historialliset kolme kultaa. Suunnistuslukion Karoliina Ukskoski saavutti hienosti pronssia sprinttimatkalta. Hienot oli maisemat Norjassa.

KAROLIINA MM-KISOIHIN

10.6.2015

Karoliina Ukskoski on valittu edustamaan Suomea nuorten MM-kisoihin Norjaan. Kisat pidetään heinäkuun alussa.

Joukkueet täällä!

PARI PLAKETTIA SM-KESKARILTA

26.5.2015

Vaativa SM-keskimatka kilpailtiin tänä vuonna Ikaalisten Luhalahdessa. Kaksi plakettia oli tuomisina hanksulaisilla. Karoliina Ukskoski oli kuudes D20 sarjassa jääden voittajalle Pihla Otsamolle vajaat kolme minuuttia. Mirabella Tolonen oli samassa sarjassa mukavasti sijalla 14. Yksi iso virhe pudotti hänet kymppisakin ulkopuolelle. Tyttöjen D17 sarjassa Johanna Räsänen oli 16. Poikien puolella sarjassa H18 Topi Syrjäläinen oli sarjassaa ylivoimainen kolmen minuutin erolla toiseksi tulleeseen Ollipekka Heikkilään. Juho Ylinen jäi voittajalle yli viisi minuuttia, mutta hopeaan vain 2,5 minuuttia ollen 9.

Tuloksiin tästä!

NUORTEN MM-KATSASTUS FINNSPRINGILLÄ

27.4.2015

Nuoret antoivat näyttöjä pitkällä matkalla FinnSpringillä. Karoliina Ukskoski otti hienosti toisen sijan ja häntä säesti vuoden Hankasalmella vaihdossa ollut Annabella Tolonen vain sekunnin jääneenä. Voittajaksi suunnisti ylivoimaisesti Anna Haataja, joka jätti Karoliinaa ja Annaa lähes neljä minuuttia. Poikien puolella ei tullut sijoituksia kärkikymmenikköön, mutta Aleksi Ilmonen oli hyvällä suorituksella 18.

Tulokset löytyvät täältä!

KAROLIINA JA JUHO MAANTIELLÄ

21.4.2015

SM-maantie käyntiin Siuntiossa, jossa tytöt ja pojat antoivat sprinttinäyttöjä suunnistuksen MM-kisoihin 10 kilometrin matkalla. Tyttöjen 19-vuotiaiden sarjassa Ukskosken Karoliina juoksi hienosti sijalle 7 hyvällä ajalla 40:14 ja poikien puolella Ylisen Juho kellotti ajan 35:32 ollen 12. Aikojen perusteella Tsekin leiristä oltiin palauduttu ainakin kohtuullisesti. Seuraavan päivän Silja-Rasteilla Juho voitti oman sarjansa reilulla minuutilla. Tästä on hyvä jatkaa suunnistuskautta eteenpäin kohti ensi viikonlopun FinnSpringiä ja pitkän matkan MM-katsastusta.

Maantien tulokset löytyvät täältä!

KEVÄTLEIRI TSEKISSÄ

21.4.2015

Suunnistuslukio suuntasi tällä kertaa kevätleirille Tsekin Doksyyn, joka sijaitsee Prahan pohjoispuolella. Kelit suosivat ja suunnistusvälejä kertyi vähintään 200 jokaiselle. Lisäksi kertyi nousukilometrejä reippaanlaisesti, koska maastot olivat yksinkertaisesti niin mäkisiä. Toiminta ja tekemisen meininki oli valmentajan mielestä erittäin hyvää. Neljään päivään mahtui osalla porukkaa kymmenen suunnistusharjoitusta + aamulenkit + iltajumpat. Kuulostaa aika hurjalta. Tehot maltettiin pitää kurissa ja vain parissa harjoituksessa mentiin rennon kovaa. Rentona homma toimikin koko leirin ajan sekä itse treeneissä että treenien välissä. Mahtava reissu hienolla porukalla! Alla yksi hienoimmista maastoista, jossa rastinotto oli haasteellista myös valmentajalle.

NOORALLE KULTAA ERIKOISPITKÄLTÄ

31.3.2015

Ounasvaaran Hiihtoseura järjesti Lapin Lumirastit, jonka yhteydessä kilpailtiin SM-mitaleista erikoispitkällä matkalla. Noora Räisäsen voitti kovan kilpakumppaninsa Liisa Sassi-Päkkilän reilulla minuutilla. Matkaa 20-vuotiaiden tyttöjen sarjassa oli 20,8 kilometriä. Noora otti samalla Lumirastien kokonaisvoiton ylivoimaisella erolla voitettuaan kaikki kolme osakilpailua. Pääsiäisen jälkeen hanksulaiset suuntaavat Tsekin Doksyyn leirille ja siitä lähtee kesäkausi rullaamaan.

NOORALLE PRONSSIA PITKÄLTÄ MATKALTA

10.3.2015

Kouvolassa kisailtiin Suomenmestaruuksista pitkällä matkalla. Lunta oli vielä riittävästi kisojen läpiviemiseen ja hienot kisat olivatkin. Räisäsen Noora onnistui pronssimitalin arvoisesti. Hän oli vielä kisan johdossa ennen puolen välin jälkeen tullutta isoa virhettä. Harmittavasti siinä karkasi myös hopea, mutta mitali on aina mitali. Vauhti on niin hyvin kohdallaan, että Nooralta on lupa odottaa hienoja suorituksia vielä kauden viimeisestä SM-kilpailusta, joka on erikoispitkä ja järjestäjänä toimii Ounasvaaran Hiihtoseura.

NOORA NUORTEN MM-KISOIHIN

5.2.2015

Saloisten Reippaan Noora Räisänen edustaa Suomea Norjan Hamarissa käytävissä hiihtosuunnistuksen MM-kisoissa. Kisat alkavat keskiviikkkona 11.2. sprintillä. Katsastusten toinen sija keskimatkalla sekä Suomenmestaruus sprintissä takasivat paikan joukkueessa. Noora on jo kokenut arvokisakävijä nuorten kisoissa. Pari vuotta sitten hän edusti Suomea nuorten EM-kisoissa ja viime talvena oli vuorossa ensimmäinen MM-edustus. Myös viime vuoden abi Aleksi Karppinen kisailee Norjassa. Hän puolustaa hopeaa viime vuoden keskimatkalta. Tsemppiä koko Suomen joukkueelle!

HIIHTOSUUNNISTUSHARJOITUKSIA HANKASALMELLA

15.1.2015

Nyt on mahdollisuus tehdä laadukkaita hiihtosuunnistusharjoituksia Hankasalmella Kääkön "paratiisissa". Karttoja saa Jarilta (0405937016) ja Valkosen Paavolta (0407244838). Karttamaksu on 5 euroa. Soittele, kun olet aikeissa tulla treenaamaan.

VETOJA HIIDENVUORESSA

4.12.2014

Tutustumispäivänä nautittiin hienosta suunnistuskelistä Hiidenvuoressa ja niin tehtiin myös joulukuun ensimmäisellä viikolla. Toinen tutustumispäivä on sitten tammikuun 23. päivä. TERVETULOA! Kartta ja maisema harjoitusmaastosta.

TULE TUTUSTUMAAN HANKASALMEN SUUNNISTUSLUKIOON

10.11.2014

Hankasalmen suunnistuslukio järjestää kaksi maksutonta tutustumispäivää 9-luokkalaisille, heidän vanhemmilleen, huoltajilleen ja valmentajilleen. Ensimmäinen päivä on 28.11.2014 ja toinen 23.1.2015. Voitte tulla molempiin tai vain toiseen. Ilmoittautuminen tapahtuu viimeistään viikkoa ennen kyseistä päivää suunnistuslukion valmentajalle Jari Sipilälle sähköpostilla osoitteeseen (jari.sipila@hankasalmi.fi). Päivän aikana tutustutaan Hankasalmeen ja sen ympäristöön sekä tehdään suunnistusharjoitus lähimaastossa. Lounas nautitaan tietenkin koulun ruokalassa. Tarkempi ohjelma lähetetään kaikille ilmoittautuneille. Jos tulette kauempaa, voitte majoittua suunnistajien asuntolassa veloituksetta. Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut tulemaan suunnistuslukioon Hankasalmelle.

SYYSLEIRI PIKKU-SYÖTTEELLÄ

28.10.2014

Leirin päätöspäivänä oli valkoinen maa ja iloiset ilmeet.

Tummumispäiväkirja, päivä 2.

Päivän suunnistusharjoitus venähti vähän pitkänlaiseksi, kun 5,6 kilometriksi merkityllä radalla harva pääsi alle 10 kilometrin juoksumatkalla. Maalissa oli iloisia naamoja kun porukka tajusi että oli menty huomaamatta paljon odotettua pidempi rata. Toisessa harjoituksessa oli yhdistetty sauvarinne ja muistisuunnistus. Ensin suunnistettiin rinne alas ja sitten vetona ylös. Tämänkin allekirjoittaneet onnistuivat tekemään toisinpäin. Päivä päätettiin lihashuollolla, johonka mennessä pahimmat määrän mättäjät olivat saaneet 40km kasaan. Petri ja Aleksi

Hanksun tummumislukion leiripäiväkirja, päivä 3.

Rakas päiväkirjamme, aamumme alkoi reippaimpien järsien sekä lyllyköiden osalta kevyehköllä aamulenkillä, jossa sai kuitenkin puuskutella saavuttaessa Pikku-Syötteen huipulle. Aamupalan jälkeen juoksimme suunnistusreeniin läheiseen maastoon. Kyseessä oli multitekniikkareeni, jossa oli haasteeksi annettu käyräsuunnistusta, sekä väylä. Osa innokkaimista reenaajista käytti tilaisuutensa hyväkseen ja päättivätkin kerätä kilsoja ja tunteja hieman reilummin. Raskas loppuverkka takaisin hotellille ja lounas maistui. Päivällä ohjelmassa luki, että omatoimista reeniä tai lepoa. Lähes kaikki käyttivät tilaisuuden hyväksi ja reenasivat. Osa päätti säästellä illan spektaakkeliin, yösuunnistukseen Pikku-Syötteen maastossa. Ennen illan kruunausta kuitenkin mehusteltiin palaverissa aamun reenin gps-seurannoilla. Väliaikalähdöllä toteutettu yöreeni näytti haastavuutensa ja letka kerääntyikin jo kakkosrastilla. Osa yötaitureista katkeroitui virheestä karusti ja he lähtivätkin työntämään reippaammiin. Kuuluisa järsipariskunnan kultajuna päätti lähteä loppubaanalle hieman rauhallisemmin taktiikkanaan ‪#‎helanatten‬. Virheittä ei kukaan kukaan säilynyt loppuradallakaan. Keskusrastilla radiorastia pitäneen pääjärsin Jarin viihdytyksestäkin huolehdettiin laulamalla, jottei olisi liian vakavaa. Positiivista oli se, ettei suurempaa tummimista vielä tapahtunut ja se, että iltapalalla oli ainakin lyhyen matikan laskupään mukaisesti kaikki. Iltapalalla koitimme vielä ratkoa leirin suurinta kysymystä: voiko mäyräkoiran päästää luontoon elämään vielä lokakuussa, kun öisin jo pakastaa? Summa summarum, reenaaminen on kivaa ja ‪#‎kilometrienkeräys‬ onnistui. Terveisin Juho ja ‪#‎Kallio‬.

JUHOLLE EKA MITSKU

23.10.2014

Tämän kesän SM-kisat saatiin päätökseen viime viikonloppuna, kun erikoispitkä kisattiin Kytäjän vaativassa ja raskaassa maastossa. Poikien H-17 sarjassa Jämsän Retki-Veikkojen Juho Ylinen nappasi uran ensimmäisen SM-mitalin ollen kolmas. Juho oli kultataistelussa hyvin mukana, mutta kaatuminen ennen viimeistä rastia saattoi maksaa kullan. Samassa sarjassa ja saman seuran väreissä Aleksi Ilmonen taisteli itsensä hienosti seitsemänneksi vain puolisen minuuttia voittajan perässä. Sarjassa D-18 Annabella Tolonen jatkoi SM-mitaliputkeaan ollen toinen. Kaksoissisko Mirabella johti vielä väliajoissa, mutta lopun virhe pudotti hänet harmittavasti mitalien ulkopuolelle neljänneksi vain 10 sekuntia pronssista. 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa varmassa kymppisakin kunnossa oleva Johanna Räsänen oli tällä kertaa kuudes. Hän oli vielä radan loppu puolella kiinni pronssissa, mutta iso virhe pudotti hänet vajaan kolmen minuutin päähän mitalista. Kaiken kaikkiaan menestys oli loistava ja tähän on hyvä päätellä tätä suunnistuskautta ja alkaa miettimään tulevia haasteita.

SPRINTTIÄ JA VIESTIÄ

22.9.2014

Karoliina Ukskoski saavutti SM-sprintissä pronssia Hollolassa käydyssä kilpailussa. D-18 sarjan voitto meni ylivoimaisesti Ounasvaaran Anna Haatajalle, mutta muista mitaleista oli tiukka kamppailu. Karoliina hävisi hopean kahdella sekunnilla, mutta voitti pronssin neljän sekunnin turvin. Noora Räisänen paineli samassa sarjassa hienosti yhdeksänneksi. Seuraavana päivänä kilpailtiin Mäntsälän Urheilijoiden järjestämät SM-viestit. Siellä suunnistuslukiolaiset Mirabella ja Annabella Tolonen toivat Rajamäen Rykmentin värit ensimmäisenä maaliin lähes kymmenen minuutin erolla sarjassa D-18. Mirabella aloitti, toisen osuuden suunnisti Riikka Haltia ja ankkurina Annabella.

KAKSOISVOITTO SM-PITKÄLTÄ

8.9.2014

Hankasalmen suunnistuslukion hieno menestys sai jatkoa Muuratsalon vaativissa rinteissä. D 18 sarjassa tuli kaksoisvoitto, kun Annabella Tolonen voitti ja Karoliina Ukskoski otti hopeaa. Taakse jäivät muun muassa arvokisakävijät Anna Haataja ja Emmi Jokela. Sarjassa oli vahva edustus hankasalmelta, sillä Mirabella Tolonen nappasi viimeisen plaketin ollen kymmenes ja Noora Räisänen oli 14. Poikien vastaavassa sarjassa Jooseppi Kalliokoski oli 14. Sarjassa D 16 ensimmäistä vuotta Hankasalmella opiskeleva Johanna Räsänen oli hienosti viides, vain minuutin ja kuusi sekuntia pronssista. H 17 sarjassa Aleksi Ilmonen oli 16. ja Juho Ylinen sijalla 29.

KLL 2014

1.9.2014

Lukuvuosi 2014 -2015 pyörähti käyntiin ja iloiset suunnistaja nuorukaiset astelivat kohti ensimmäisiä yhteisiä suunnistuslukion treenejä. Helposti olisi voinut kuvitella, että kesäloma oli liian pitkä ;) Suurin syy kuitenkin näihin iloisiin ja motivoituneisiin ilmeisiin ensimmäisillä viikoilla taisi olla pian lähestyvä ja jo legendaksi muodostuneet Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruuskilpailut. Vuoden 2014 KLL -suunnistukset järjestettiin Tampereella aivan Kaukajärven ytimessä. Maasto oli jälleen tuttuun KLL tyyliin erittäin polkurikas, mutta korkeuserojakin löytyi mukavasti. Tiedossa oli siis, että kilpailusta tulee erittäin vauhdikas ja pienet virheet voivat ratkaista pelin. Valmennusjohto halusi kuitenkin painottaa ennen kilpailua, että kyseessä on suunnistuskilpailu eli ”keep it simple” ja yksi rastiväli kerrallaan! Lähtökohdat kilpailulle olivat HankSun osalta hyvät, sillä suurin osa urheilijoista on hyvässä kunnossa ja halu pärjätä oli kova…ehkä liiankin kova ;) Tottakai pieniä vaivoja löytyi, mutta ne pidettiin tietenkin salassa ennen kilpailua vastustajilta ;)

"Tulin, näin, voitin"

Viime vuonna HankSu oli lähellä iskeä kulta kantaan, kun Karo nappasi hopeaa henkilökohtaisesta kisasta D17 sarjassa ja myös viestistä napsahti hopea Hankasalmelle. Tänä vuonna Karolla oli uusi sarja ja uudet kujeet. Otsikko kertoo siis enemmän kuin tuhat sanaa. D20- sarjan KLL-suunnistusMESTARUUSmitali pujotettiin siis viime perjantaina Hankasalmella opiskelevan Karoliina Ukskosken kaulaan. Helpolla kulta ei kuitenkaan perjantai irronnut. Karo oli sarjansa ensimmäinen lähtijä, mutta sehän ei naista haitannut vaan Karo paukautti sellaisen ajan tauluun, joka melko odotetusti kesti monet hyökkäykset. Ensimmäinen todellinen uhka puhalsi pohjoisesta kun nuorten MM-kilpailuissakin hyvin juossut Rovaniemen Anna Haataja lähestyi maalia. Pohjoinen ei kuitenkaan puhaltanut kuitenkaan tarpeeksi vaan Haataja taipui Karolle jopa selvästi eli vajaalla 1,5 minuutilla. Tämä tulos sai koko HankSun porukan ja Karon itsekin hieman jo hymyilemään sillä tiedossa oli, että mahdollisuudet on mihin vain. Kauan ei kuitenkaan tarvinnut odottaa, sillä seuraava todellinen uhka oli valmiina hämmentämään tulos listaa. Sastamalan ja Suunta-Seppojen Emmi Jokela lähestyi vaarallisen kovaa kohti maalia. Lähestymisrastilla (rasti 11) Jokela johtikin Karoa 3 sekunnilla ja rasti 12 oli vielä tuottanut Karolle pienen epävarmuuden, joten pahalta näytti. Radan loppu oli nimittäin ns. ”pelkkää” luukutusta. Karo mainitsi kyllä, että rastinro 13 on vielä mahdollinen virheen paikka, sillä rasti oli vihreän keskellä, joten pikku koukun siihen pystyy tekemään. Kämmenet hikosivat kun odotimme Jokelaa maaliin ja syvä hiljaisuus on oikea sana kuvailemaan tunnelmaa (Jopa Hutteri oli hiljaa). Ja niinhän siinä sitten kävi että vielä saatiin sekuntipeli sillä Jokela oli leiponut sen verran rastia 13. että nyt ei riittänyt enää aurinkokello ajanottoon. Jokelan loppuveto oli hyvä, mutta ei riittävä ja naisten välille saatiin selvä 1 sekunnin ero. Täten Karo kruunattiin KLL – kuningattareksi. ONNEA KARO! Pientä epävarmuutta oli havaittavissa viikon aikana, joten valmennusjohtoa hieman jännitti kuinka naisen käy. Toisaalta, kun kotipaikkakunta on Perho ja suunta pohjanmaalta, niin huolet voitiin siinä vaiheessa unohtaa...sieltä näitä tyyppejä tulee :D Karon voitto oli HankSun tyttöjen puolelta se kirkkain juttu, mutta positiivisia hetkiä tuli myös muilta ja laajalla rintamalla. Noora oli paininut fysiikkaongelmien kanssa kesän aikana, mutta perjantain kisassa oli selkeitä merkkejä parempaan. Alkuvauhti oli jälleen tuttua Nooraa, vauhti kuitenkin hieman kostautui ja pieni väsyminen tuli ja vauhtia piti pudottaa. Loppu oli kuitenkin jälleen terävää menoa. Itse asiassa vauhti oli melko hyvää koko matkan, mutta pienet virheet ja pitkien välien toteutus pudottivat sijaa hieman ja lopullinen sija Nooralla kelpo 10. Sama päti taitopäälikkö Miraan. Fysiikka ei aivan riittänyt kärkivauhtiin, mutta hyvällä suunnistuksella Mira piti sijoitukset alussa hyvinä. Taitopäälikkö ei aivan kuitenkaan saanut tällä kertaa pidettyä hommaa hallussa ja puolimatkan isot virheet kostautuivat ja sijoitus tipahti sen myötä. Loppu kelvollista menoa ja loppusija 17. Tyttöporukan kuopus Johanna väläytteli hyvää kulkuaan jo edellisen viikon Elonen- sprintissä ja KLL-viikon spektaakkeli harjoituksessa Häänhinmäessä. Itsevarmuus oli siis kohdillaan, vaikka pientä kolhuja olikin treeneissä otettu ;) Pientä jännitystä oli Jossulla kuitenkin havaittavissa ja liekö se sitten syy siihen, että suorituksenhallinta ei ollut henkilökohtaisessa aivan priimaa. Meno oli hyvää myös alkumatkasta, mutta sitten megapummi ja sen jälkeen Jossulla oli vaikeaa enää koota suoritus. Hieman rauhallisuutta SM-pitkille, niin taivas on vain rajana J

Jäähyjä ja ylämummoja!

Ennen Karon kultajuhlia pääsimme nauttimaan monista hyvistä suorituksista jätkien puolella. H17 sarjassa ensimmäisenä tulessa HankSun miehistä oli Aleksi. Ohjeet Aleksille oli valmennusjohdolta selvät. ”Ykkösrasti rauhallisesti ja ilman virhettä.” Aleksi noudatti ohjetta ja naulasi ykkösen suoraan. Se antoi ilmeisesti potkua sen verran miehen suoritukseen, että vauhtia oli liikaa kakkoselle ja mies leimasi väärällä. Hylsyä siis pukkasi, kuten myös viime vuonna, mutta valmennusjohdolla on usko siihen, että kolmas kerta toden sanoo. Ilmon suoritus oli kuitenkin muuten lupaava, vauhti alkoi löytyä ja suorituksenhallinta parempaan suuntaan..enää ei tullut niitä legendaarisia megapummeja. Tästä on siis hyvä jatkaa kohti Muuratsaloa! P.S. Aleksi olisi muuten ollut 9. JOS…JOS. ;) Miestenryhmän konkari Jooseppi oli kenties viimeistä kertaa näissä ympyröissä ja halu näyttää oli kova. Ehkä jopa liiankin kova sillä lukuisat virheet jo alku matkassa pudottivat sijoitusta rajusti. Tossu oli jälleen melko hyvä, mutta pientä virhettä kertyi siellä täällä ja maalissa odotti pettynyt mies. Aleksin ottaessa hylsyn päätti Jooseppikin tehdä saman ettei joukkuekaveria ala harmittamaan. Hylsy siis Joosepillekin väärästä rastista. Hienoa joukkue henkeä kuitenkin ;) Kauan ei kuitenkaan valmennusjohdon ja fanien puolella harmiteltu sillä Mäntän oma poika ja ex-lätkä mies Juho näytti mistä hänet on tehty! Maila ei tärissyt vaan erkkaa oli sopivasti sillä JRV:n mies suorastaan lensi viimeisiä välejä ja täräytti itsensä mitalin syrjään kiinni maaliin tultuaan. JRV:n miehillä (Ilmo ja Juho) oli tavoitteet selkeät eli 10 sakkiin. Nyt tuo näytti Juhon osalta ainakin toteutuvan. Hiljaa jopa toivottiin, jos vaikka mitali, mutta sen verran kovia miehiä oli vielä Juholla vastassa, että siihen ei aivan päästy, mutta sija 5. on kuitenkin upea! Täysi 10+ valmennusjohdolta! Samalla "höökillä" ensi viikonloppuun! Miestenryhmän kuopus Petri lähti elämänsä ensimmäiseen suunnistuskilpailuun ja jälleen oli valmennusjohto hyvin hereillä ohjeiden suhteen! "Tarkista koodit, ei hylsyä" Petri suoriutuikin mukavasti, hyväksytty suoritus ja naamalla paistoi onnistumisen fiilis. Juoksukin oli lopussa vielä terävää ja olisittepa nähneet miehen viimeisen rastin leimauksen, siinä olisi itse Måre Boströmkin jäänyt.

Lauantaina vuorossa oli viestit ja Hankasalmi lähti kilpailun C-sarjaan kolmen joukkueen voimin. Valmennusjohto oli laatinut joukkueet perjantain suoritusten perusteella. 1. joukkueessa juoksivat Juho, Karoliina ja Jooseppi 2. joukkueen kokoonpano oli Aleksi, Noora ja Johanna 3. joukkue Mira, Petri,

Osuus pituudet olivat 5,2 km joka osuudella. Aloitus osuuden paine on kova, koska siitä pitää suoriutua kelvollisesti, jotta pysytään lähellä kärkitaistelua. JRV:n miehet hoitivatkin tämän aivan loistavasti. Juho nimittäin dominoi aloitusta vaikka alussa pikku virhe tulikin. Selvä 40 sekunnin keula vaihdossa, joten Hankasalmi 1. osalta pullat hyvin uunissa, sillä matkaan lähti eilinen mestari Karo! Siihen se ilotulitus ei vielä loppunut vaan perjantaista viisastuneena Aleksi rynni itsensä kolmanten vaihtoon ja Noora pääsi matkaan vain 50 sekuntia Karon perään. Mira hoiteli 3.joukkueen aloituksen kelvollisesti...turhia virheitä tuli matkan varrelle ja siitä syystä ero poikiin repsahti odotettua suuremmaksi. Toinen osuus ei sitten ollut aivan samanlaista ilotulitusta kuin ensimmäinen, mutta tärkeintä oli kuitenkin, että pysyttiin edelleen voittotaistelussa mukana. Erityisen ilahduttavaa osuudessa oli se, että Nooran kulku sen kuin vain paranee. Noora tuli toisena vaihtoon aivan kärjen tuntumassa, mutta ei Karonkaan veto heikko ollut sillä Karo hengitti aivan Nooran niskaan saapuen kolmantena. Hankasalmen värit siis kahden joukkueen voimin kärkikamppailussa :) Petrikin paranti suoritustaan kuin sika juoksua ja nyt oli jo puhtaamapaa tekemistä! Ankkuri osuudesta tuli siis erittäin mielenkiintoinen. Hankasalmelta kärki porukassa siis Jooseppi ja Johanna. Toiveissa oli että Jooseppi pääsisi lopun juoksupätkällä kärki porukassa ja silloin olisi ollut kaikki mahdollista. Pieni virhe juuri ennen putkipätkää pudotti Joosepin kyydistä ja näin hänellä ei ollut eväitä pitää samaa vauhtia kuin kärki ryhmällä. Hankasalmi 1. sijoittui siis neljänneksi vaikka se ei tietenkään paljon lämmittänyt joukkuetta. Se on tietysti oikein kun voittoa haetaan. Johanna taisteli poikien seurassa loistavasti ja vähimmäis tavoite 10 sakkiin toteutui. Hyvä! Kolmosjoukkueen viesti ei enää jatkunut Petrin osuuden jälkeen.

Kokonaisuudessa siis loistavia suorituksia ja tason nostoja edelliseltä päivältä eli ainakin oppi on mennyt virheistä perille! Yksi kulta ja kaksi metallia ei ole kuitenkaan huono :) Vieläkin tehtiin kuitenkin liikaa virheitä eli harjoitusta harjoitusta, siitä se lähtee. Ensi vuonna Hankasalmi rules!

HankSussa tapahtuu - osa Maaliskuu

20.3.2014

Varmaan ensimmäistä kertaa Hankasalmen Suunnistuslukion pitkässä historiassa on kesäsuunnistusharjoittelu päästy aloittamaan niin aikaisin kuin nyt. Yllä olevaa kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan viikon takaisten Viisarinvuoren alamäkivetojen tunnelmat. Harvoin - jos koskaan - on tuossakaan mäessä juostu 2½ min/km -vauhdilla! Niin, eihän siitäkään tietenkään ole aiempaa karttaa, mutta laserkeilausaineistojen tuhti käyttöönotto mahdollistaa nykyään harjoittelun "kaikkialla". Varovaisen arvion mukaan Myhinpään seudulta löytyy nykyisen n. 20 neliökilometrin kartoitetun alan lisäksi ainakin saman verran iskemätöntä ja paikka paikoin vieläkin laadukkaampaa maastoa.

Toki käytämme ihan normaaleja karttojakin edelleen ja ne muodostavan myös Jukola-harjoituspakettiemme rungon. Paketin treenit alkaa olla jo kaikki katsastettu ja todettu hienoiksi sekä erittäin hyviksi Jukolaa silmälläpitäen. Vilautetaan nyt maaliskuun ekalla viikolla korkkaamaamme Ykkösrasti-treeniä, josta löytyy siis jo rastiliputkin:

Eli eikun tilailemaan "harjoituspaketseja" Pasilta! Tällä hetkellä listoilla pyörii mm. seuraavia seuroja: Vaajakosken Terä, Turun Metsänkävijät, Paimion Rasti, Rastikarhut, Lidingö SOK jne...Seurojen leiritysajankohdista kannattaa kysellä allekirjoittaneelta ja alueen yhteisharjoituksista kannattaa laittaa kalenteriin Niinivuoren päältä tiistaina 20.5 pyöräytettävä spektaakkeli "Big Relay Training". Paikalla mm. Terän tähdet, mediaa, EMIT-leimaus tulee tietysti...

Me jatkamme lukion ohjelmaa vielä ensi viikon Suomen kamaralla lihaskunto- ja MK-testiviikolla, mutta sitten suuntaamme Espanjan lämpöön. Alicante, here we come!

Terveisin, Pais

Aleksi Karppiselle nuorten MM-hopeaa!

20.2.2014

Eilen oli suuri suomalainen urheilupäivä olympialaisissa ja samaa meininkiä nähtiin myös nuorten MM-hiihtosuunnistuksissa Virossa. Hankasalmen Suunnistuslukion abiturientti Aleksi Karppinen lähti kisoihin parantamaan viime vuotista sijoitustaan ja latasi heti ensimmäiseltä matkalta eli keskimatkalta uransa ensimmäisen MM-mitalin. Aleksin suoritus oli verraten hallittu ja muutaman 30s:n reitinvalintavirheen myötä hän jäi voittajasta, Norjan Jonas Madslien Bakkenista 49 sekuntia. Väliajoista on siis pääteltävissä, että jopa kultavauhti on päässyt siunaantumaan Karppisen sitkeään reisistöön...

Me taustajoukot täällä Suomessa seuraammekin tulevia koitoksia täällä päätteiden ääressä hiirisormi herkkänä! Tänään on vuorossa pitkä matka yhteislähdöllä, jonne toivotaan myös aloitusmatkalla kovia kokeneelle Nooralle luistavia ja ehjiä suksia sekä oikeita reitinvalintoja. Nuorten MM-viikko päättyy perjantaina ja lauantaina sprintin ja viestin kilpailuilla. Ollaan kaikki niin onnellisia menestyksen johdosta ja toivotaan tsemppiä molemmille!

Viron tulossivut löytyvät täältä!

Helmikuussa haetaan Hankasalmelle!

4.2.2014

Nyt elellään tosiaan jo helmikuuta ja se tarkoittaa että haku Hankasalmen suunnistuslukioon on kuumimmillaan. Olemmekin vastaanottaneet jo pari hakemusta ja vielä on tasan kymmenen päivää (viimeistään 14.2 hakemukset täällä) aikaa toimittaa hakemus tänne koululle. Kaikki ohjeet löytyvät näiltä sivuilta ja jos tarvitset vielä lisärohkaisua, niin katsopas nykyisten oppilaidemme koostama hieno "mainosvideo Youtubesta"!

Touhua on riittänyt viime viikkoina rutkasti. VK-testistä on jo hetki, mutta siellä tapahtui kummia kun Jooseppi uusi 12km:n HALL-OF-FAME -listaa junttaamalla kaikkien aikojen kakkosajan. Laskutavasta riippuen poikien 12:n kärkeen mahtuu kolme nykyistä suunnistajaa ;-):

Hiihtosuunnistuksessa on päästy kilpailemaan ja nyt päästään toden teolla lajiharjoittelemaan Hanksussakin (toki ollaan hyödynnetty lähiseutujen mahdollisuudet). Se tuleekin viime tinkaan parille HiSu-huipullemme, sillä nuorten MM-kisat Viron Pölvassa alkavat jo kahden viikon kuluttua. Joukkueeseen valittiin Noora R ja Aleksi - onnea ja hieno homma!

Tammikuussa on ollut hyvä "tiimihenki" päällä (kuten videosta näkyy) ja ollaan käyty Jyväskylässä sprinttaan ja uimahallissa, Kangasniemellä pari hiihtosuunnistusreissua Valkosen Pekan hoivissa ja eilen pidettiin "omaa kivaa" abien piinatessa meitä perinteisen "abitreenin" muodossa. Kauhea kuntopiiri taitaa vähän tuntua kaikilla jäsenissä, mutta treenin päättänyt sisäsprintti taas lämmittää mieltä pitkään, hienoa työtä Abit! Vuoden haastavin sprinttirata:

Täältä tähän!

Tutustumaan Hankasalmelle 29.-31.1!

21.1.2014

Heipähei Hankasalmelta! Talvi jatkuu jotakuinkin outona (melkein yhtä outona kuin HankSun KLL-pukeutuminen tuossa yllä) ja ollaankin jatkettu myös kesäsuunnistuskautta muutamien treenien muodossa. Tekee varmasti hyvää kesäkauden aloitusta varten. Hiihtosuunnistuksen kanssa on ollutkin sitten vähän nihkeämpää, kun perinteistä Kääkön harjoitusparatiisia ei ole päästy avaamaan ollenkaan. Lähitulevaisuuden sääennustekin näyttää sille, että ihan heti ei tule kunnollisia olosuhteita hiihtosuunnistuksen lajiharjoitteluun. Mutta Kuuhankavedellä on kyllä hyvä hiihtää ja tämän viikon keskiviikkona matkaamme Kangasniemelle katsastamaan Valkosen Pekan "järvihiihtosuunnistuksen"!

Ensi viikolla tarjoamme ysiluokkalaisille mahdollisuuden tulla tutustumaan suunnistuslukioon ke-pe 29.-31.1. Kaksi rohkeaa tyttöä onkin jo varmistanut tulonsa, joten seuraa riittää meidän peruspoppoon lisäksi! Alla olevasta jakso-ohjelmasta voit katsoa, mitä harjoituksia on tarjolla silloin ja lähitulevaisuudessa. Ota yhteyttä, vielä ehdit mukaan:

Tällä viikolla meillä alkoi pyörimään myös "ruokapalvelu" illoiksi, joten tutustujatkin saavat kätevästi kahdet lämpimät murkinat täällä ollessaan. Tarjoamme tietysti myös majoitukset ilmaiseksi eli tervetuloa!

Tänään iltapäivällä lähdemme sitten paukuttamaan VK-testiä (12km) ja saapa nähdä paukkuuko ennätykset!? Ainakaan pakkanen ei pauku, koska tänään on "hellekeli" (vain -13C ;-).

Joulu joutuu Hankasalmelle!

19.12.13

Viimeiset VK-vedot vedettiin eilen lähes lumettomissa oloissa, aamulla tehtiin viimeinen nopeusvoimatreeni ja iltapäivällä käydään haukkaamassa raitista ilmaa ennen venyttelyä. Joulurauha on siis hiljalleen laskeutumassa myös Hankasalmelle.

Tällä viikolla pidettiin maanantaina pikkujoulut, jotka sisälsivät hauskoja ohjelmanumeroita ja vähän palkitsemisiakin. Tiukkojen äänestysten jälkeen vuoden "Fair Play" -oppilaaksi kruunattiin Viivi, "Tsemppari-oppilaaksi" Mira ja "Kehittyjä-oppilaaksi" Karo. Viimeisestä palkinnosta käytiin tavallaan tiukka taisto, mutta Jooseppi "ampui itseään jalkaan" äänestämällä Karon jatkokierrokselle itsensä kanssa...Mutta joo, kovin oli hauskaa pikkujouluissa, kuten koko syksynäkin!

Tällä viikolla lähti postiin myös iso kasa "kutsukirjeitä" ysiluokkalaisille. Kirjeestä löytyy uunituore infolehtinen ja hakemuspaperi, jonka pitäisi löytää tiensä tänne 14.2.2014 mennessä. Joululomalla on hyvää rauhallista aikaa pohtia tänne hakemista.

Nyt me HankSun tontut toivotamme teille kaikille oikein kivaa joulua ja onnellista uutta vuotta 2014!

Ryhmä vahvistui Annalla!

3.12.13

Rajamäen Rykmentin Anna Tolonen aloitti suunnistusryhmässämme maanantaina ja nyt ryhmä on siis täysi tusina. "Tusinasakista" on kuitenkin turha puhua ja tuoreen vahvistuksemme Annankin vyöllä on mm. yösuunnistuksen Suomen mestaruus. Anna on kuulunut ikäluokkansa ehdottomaan kärkeen jo pitkään ja nyt loppukesän ja syksyn aikana "lusitun" ylikuntovaiheen jälkeen alkaa uusi nousu kohti kärkeä meidän kanssamme.

Anna pääsi heti ekassa treenissä testailemaan kovaa vauhtia Karon perässä, eikä jäänyt kuin 5 sekkaa 3 minuutin "juoksuketteryysradallamme" (kts. kartta alta!). Poikien puolella kärjessä hevosteli odotetusti Jooseppi. Helpohkosti rakennettavissa olevaa rataa tullaan käyttämään talven mittaan pakkasilla ja pienenä "promootiona" lihaskuntotestien ketteryysradalle. Se sopii mainiosti myös hiihtosuunnistajalle kovaksi viimeistelyharjoitukseksi.

Ensi viikolla sitten ensimmäisiä hiihtosuunnistus-uutisia ja silloin päästään rakentelemaan viimein myös Kääkön urastoa. Muuten jatkamme perusohjelman työstämistä!

Talvi alkaa viimein?

25.11.13

Yllä olevasta Hiidenvuorestakin on nyt kesärastit kerätty pois ja jotenkin on sellainen tunne, että tuo sentin kerros lunta on pysyvää tavaraa. Vielä ei päästä ajelemaan uria Kääkölle, mutta tällä viikolla aloitamme toden teolla hisukauteen valmistautumisen. Illan luennon aiheena on hiihtosuunnistuksen lajianalyysi ja HiSun taitojuttuja - mukaanlukien tulevien Ylläksen Ensilumen rastien maastoanalyysi. Noora pääsee siellä muuten testailemaan naisten Maailman Cup -vauhtia ja oispa sinne päässyt Karppinenkin, mutta koki viisaimmaksi vielä nuorissa kisailun. Muita meidän hevosia kisoissa ovat Viivi, Matti ja Taru, joten Hanksusta lähtee erittäin tasokas iskuryhmä kisoihin. Luennon päättää muuten seuraava rastivälipähkinä:

Tällä viikolla muutkin kuin Hiidenvuoren Jukola 2014-treenit häviävät maastoista, mutta kesäsuunnistus ei suinkaan unohdu. Viikottainen taitokoulu tulee ohjelmaan maanantaisella pähkinällä + palautteella. Ensimmäinen pähkinä purtavaksi ei ole enempää eikä vähempää kuin tulevan kesän Jukolan viestin ykkösväli! Tasotestit jatkuvat vielä pari viikkoa ja myös pientä verenkuvaa otetaan koko porukasta. Nyt kutsuu kuitenkin maanantain säbä.

Ai niin! Unohtui kokonaan hehkuttaa viime viikon Continental Kurko-Cup -osakilpailua, jonka järjestimme Hankasalmen Kovalanmäessä. Siitä löytyy hyvä uutinen Kurko-sivuilta, käyhän tsekkaan!

Viime viikkojen touhuiluja

24.10.13

Lumet tuli, lumet suli - toivottavasti tästä ei tule "pumppaustalvi", sillä kaikki suunnistajathan ovat äärimmäisyysihmisiä. Kunnon talvi tai sitten ei talvea ollenkaan. Täällä toivotaan ainakin lähes yksimielisesti kunnon talvea ja hisusatsarimme odottavat jo kuumeisesti pysyviä lumia ja Kääkön seitistön valmistumista hisu-harjoituskäyttöön. Ulkopuolistenkin kannattaa pysyä linjoilla, sillä vastaavaa harjoituspaikkaa ei ihan joka paikasta löydykään.

Viime viikon syysloma on jo taaksejäänyttä elämää, kuten myös sitä edeltänyt leiriviikko Kouvolassa. Siellä majailimme Puhjonrannan leirikeskuksessa, joka on muuten oiva ja edukas leiripaikka tällaiseen toimintaan. Ja maastot olivat mitä nautinnollisimpia: kangasta ja kalliota ja parhaimmillaan näitä yhdistettynä kymenlaaksolaiseen tapaan. Liian harvoin tulee suunnattua tuonnepäin ja onneksi teimme sen nyt! Leirillä tapahtui tietysti kaikenlaista hauskaa ja harjoitteluinto oli tapissaan. Pojilla oli jonkin sortin Mättämisen MM-kisat käynnissä koko leirin ja harvoin tulee todistettua lähietäisyydeltä tuollaista 5-6h treenausta joka päivä. Puheet pullamössösukupolvista voi lopettaa...Leirikisakin juostiin ja siinä tykit Karo ja Aleksi tuuppasivat Selänpään sotilas-SM-radat ihanneaikojen alle. Leirin päätti pitkä suunnistusharjoitus Repoveden maastoissa ja pojat saivat kokea elämänsä ensimmäisen "äijien baanan": 14km suunnistusrata yhdessä Suomen rajuimmista ja hienoimmista maastoista.

Treenejä käytiin luonnollisesti tiukan analyyttiseen tapaan läpi ja suunniteltiinpa myös kevään leiriämme, joka suuntautuu tällä kertaa Espanjaan Alicanten & Murcian seuduille. Sitä ennen on kuitenkin edessä vielä mooooonta pitkää lenkkiä, hikistä kuntopiiriä, hekumallista hiihtolenkkiä talviauringossa ja naurunremakkaista hetkeä yhteisharjoituksissa ;-). Nyt pidämme eräänlaista siirtymäkautta, johon kuuluu vähän kaikenlaista treeniä ja painopistealue on voimaharjoittelussa ja pitkissä lenkeissä. Ja koska syksyllä voi tehdä vähän kaikenlaista, niin seuraava tiukempi tavoitteemme on ensi viikon perjantain lukion sählyturnauksessa!

Jukola 2014 -treenejä ovat tähän mennessä tehneet TuMe ja PelPo noin 10 hengen voimin ja Terä kotileirimeiningillä vähän silloin tällöin. Ennustelen näiden joukkueiden sijoittumista ensi vuonna korkealle, sillä ensi vuonna jos milloin on kunnollisesta valmistautumisesta hyötyä. TuMe ja Terä ovatkin jo päättänyt pitää vielä toiset leirisetit Hankasalmen/Rautalammen maisemissa keväällä. Rastit syksyn radoilla ovat edelleen maastossa ja pysyvät siellä kunnes oikea talvi tulee.

Syksyn SM-kisojen tuloksia + muuta mukavaa

1.10.13

Kotimainen kilpailukausi on saatu päätökseen tärkeiden henkilökohtaisten kisojen muodossa. SM-keskimatkalta parhaina saavutuksina olivat Aleksin neljäs, Karon kuudes ja Viivin kymmenes sija (sekä valmentajan pronssi tietty ;-)). Viime viikonlopun SM-yöstä oli tuloksena myös syksyn ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali, jonka Mr. Karppinen todellakin ansaitsi! Viivi jatkoi hyviä plakettiesityksiään nappaamalla yhdeksännen sijan.

Arjen aherruksesta sen verran, että tällä hetkellä on meneillään tiukka testiviikko (lihaskuntotestit, Cooper ja AV-testit) ja ensi viikon Kouvolan leirin odottelu. Sääennusteet näyttävät ihan mukaville, joten pääsemme nauttimaan Kymenlaakson kallio- ja kangasmaastoista ihan tosissaan. Leirillä on teemana suunnistuksen eri kilpailumatkojen läpivienti ja maastotyyppipainotuksena supikot (mm. Sotilas-SM -maastot Selänpäässä). Lisäksi hifistelemme tietysti GPX-seurantaa ja pääkamerasuunnistusta, joten taitovalmentautuminen on tapissaan...

Jukola 2014-treeneihin ei ole vielä ollut suurta rynnistystä, mutta treenit ovat tosiaankin maastossa pysyvien lumien tuloon saakka. Koeajot on suoritettu jo Pellon Ponnen toimesta alkusyksystä ja 11.-13.10 Hankasalmen takametsissä mellastaa ensimmäinen todellinen huippuporukka, TuMen "kenneli" noin kymmenen urhon voimin. Näin toimivat huiput ja erityisesti ensi vuoden Jukolassa menestystä hamuavat!

Aloita valmistautuminen ensi vuoden Jukolaan jo nyt!

17.9.13

Kaikki tarvittava löytyy Jukola 2014 -treenit osastolta!

Laihempi saalis Syötteen SM-pitkältä

9.9.13

Tämän vuoden SM-pitkät matkat juostiin 18 vuoden tauon jälkeen Pohjois-Suomessa. Maasto ja radat olivat välillä meillä hallussa ja välillä ei. Pohjoisessa virheet tuuppaavat olemaan aina isoja ja mekin saatiin makustella ihan kunnon hömmelöitä ;-). Onneksi kuitenkin tehtiin myös hyviä suorituksia kuten karsinnassa kaksoisvoiton ottaneet Karo ja Noora ja erityisesti Viivi, jonka neljäs sija varsinaisessa finaalissa maistui varmasti makoisalle.

Tällä viikolla treenataan sitten vähän enemmän, mutta ei luonnollisestikaan hirvittävän kovalla intensiteetillä. Kahden viikon päästä on luvassa SM-kisat keskisuomalaismaastoissa, ja sehän on luonnollisestikin aika paljon paremmin jo hyppysissä kuin Etelä-Lapin tunturit. Viimeistelyharjoitus SM-keskimatkalle suoritetaan kuitenkin vasta ensi viikolla, keskiviikkona 18.9. Tämä treeni on avoin kaikille (kts. S-JKL:n treenikalenteri), joten tilaa karttasi Pasilta!

HOPEIDEN HAKU HEINOLASTA

3.9.13

Viime viikon perjantaina pieni, mutta pippurinen (ja äänekäs) suunnistusryhmämme suuntasi louhimaan metallia Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuista Heinolasta. Päägeologi Pasin tarkkaan analysoimien näytteiden jalometallipitoisuudeksi on varmistunut 100 % ja metallin laaduksi hopea. Henkilökohtaisessa kilpailussa hopeaa louhi tuloksekkaasti Karo sarjassa D17 ja viestikilpailussa Karon kanssa hakun varressa heiluivat Aleksi ja Jooseppi - ja sarjana tietenkin kisojen pääsarja C. Lisäksi jalometallilouhinnan sivutuotteena saavutettiin samaisten herrojen toimesta kaksi plakettia: Aleksille neljäs sija H20- ja Joosepille kahdeksas sija H17 -sarjassa.

KLL-tulospalvelu

Ehkä tärkein onnistuminen oli kuitenkin erittäin hyvä yhteishenki ja sen näkyminen, joista ansio kuuluu kaikille. Matkasimme kisoihin aamulla kotipesästä Hankasalmelta omilla autoilla ja majoituimme perinteikkäästi kisajärjestäjien luokkamajoituksessa. Myös ruokailukuviot hoidettiin valmiista paketista, joten siinäkin säästyi energiaa tärkeimpiin eli hauskanpitoon ja suunnistuksiin. Pidettiinhän tuota vähän lyhyitä palaverejakin, joissa kerrattiin mm. hajontakuviot ja viestiradat. Ihan "pientä" jännitystäkin taisi päästä syntymään "virallisten" palavereiden tuloksena ;-).

Eilen kävimme kisat läpi suunnistusajattelun merkeissä ja taas ropisi muutama työkalu suunnistusmainarin työkalupakkiin. Niitä todellakin tarvitaan, sillä jo ensi viikonloppuna SM-rumba jatkuu Syötteellä SM-pitkän merkeissä. Onko odotettavissa jälleen mitalisadetta (pitkän tähtäimen ennuste ennustaa juuri tätä), sen näemme viikon mittaan...mutta joka tapauksessa louhinta jatkuu!

UUSIA ENNÄTYKSIÄ MK-TESTEISSÄ!

21.8.13

Lukuvuosi ja valmennustoiminta ovat jälleen pyörähtäneet käyntiin Hankasalmella - nyt jo 27:nnen kerran! Meneillään on toinen täysi viikko ja siihen kuuluvat perinteisesti lihaskunto- ja maksimikestävyystestit. Lihaskuntotesteissä testataan kattavasti lihaskestävyyttä (mm. 5min vatsalihastesti), nopeaa voimantuottoa (5-loikka & pomppu) ja ketteryyttä (n. 1½min kestävällä ketteryysradalla). Maksimikestävyystesteissä ulosmitataan tulos 2000m tiejuoksussa, raastavalla maastotestillä ja ahh, aina niin ihanalla mäkitonnilla. Tällä kertaa saatiin aikaan muutama kovan luokan tulos kun Aleksi ja Jooseppi ottivat toisistaan mittaa tiellä ja ylämäessä. Tiellä pojat painelivat rintarinnan uusiksi ennätyksikseen 6.03 ja mäessä Aleksi kellotti uudeksi ennätyksekseen 3.29. Valmentajan parhaaseen noteeraukseen omana lukioaikanaan ei ole enää kuin vaivaiset kaksi sekuntia...

Testien ohella valmentautumisen pääpaino on suunnistusharjoittelussa ja suunnistusajattelun kehittämisessä. Uusina aseina on ladattu piippuun workshop-treenit, joissa harjoitellaan taitoja teemoittain sekä maanantain piiitkät suunnistusluennot. Emme toki ole unohtaneet fyysisen harjoittelun teemojakaan: viikon toisesta suunnistuksesta haalimme lisää kestävyyttä maastoaskeleeseen, ja toisaalta tiistaisin teemme aamulenkillä kiihdytyksiä ja torstaisin kunnon juoksutekniikkaharjoituksen sytyttääksemme nopeita solujamme. Pitkän lenkin teemme viikottain mahdollisimman huoltavana ja rakentavana ja sama pätee myös torstaiaamun kuntopiiriin. Kestävyysharjoittelu ei ole monimutkaista!

Tyttöjen tsemppiterveisien myötä kivaa syksyn jatkoa ja SM:ien odotusta!

SM-SPRINTISTÄ PRONSSIA JA PLAKETTEJA

18-19.5.13

Mikkelissä kilpailtiin SM-sprintin mestaruuksista. Perhon Kirin Karoliina Ukskoski nappasi hienosti pronssia tyttöjen 17-vuotiaiden sarjassa jääden voittajalle Lotta Kirvesmiehelle 35 sekuntia. Suunnistuslukiolaiset suoriutuivat hienosti Mikkelin keskustassa käydystä kilpailusta ja ottivat kaiken kaikkiaan kuusi plakettia Karoliinan pronssin jatkoksi. Seuraavana päivänä kilpailtiin erikoispitkän Suomen mestaruuksista Anttolassa, josta tuomisina oli kaksi plakettia Karoliinan ja Oonan toimesta. Lisäksi viikonloppuna katsastettiin suunnistajia pyöräsuunnistuksen nuorten MM-kilpailuihin Viroon. Suunnistuslukiolaisista mukana olivat Konsta ja Mia. Mia otti hienon voiton keskimatkalta ja oli pitkällä toinen. Konsta teki tasaista jälkeä ollen molempina päivinä kolmas. Tästä sprintin tulossivuille, Tästä erikoispitkän ja Tästä pysutuloksiin.

KEVÄTLEIRI TURKIN ANTALYASSA

12-19.4.13

Hankasalmensuunnistuslukion rusketuspäiväkirja part 1: Matkustus Turkkiin sujui mukavasti, lentokoneessa oli nahkapenkit, hyvää ruokaa ja jokaisella omat viihdytysruudut. Aino oli vähänpeloissaan mutta onneksi pojat lohdutti. Lentoa vaihdettiin Istanbulissa, jokaoli upea yöllä ilmasta. Aikaa kentällä kulutettiin syömälläherkkutaikinatikkuja, footbaggailemalla ja väsymyksen piikkiin menevälläkikattelulla. Antalyaan saavuttiin ja hotelliin päästiin nukkumaan vihdoinpitkän matkustuksen jälkeen noin neljältä yöllä. Makosten ja lyhyiden yöunien jälkeen lährettiin katsastaanpaikallinen nahkanpoltto ranta. Päivällä käytiin juoksemassa ja saatiin paljontööttäyksiä ja miljoonia katseita... Ei sitte päästy yhteisymmärrykseenolivatko atleettiset järsimme vai timmit vähäpukeiset lyllykkämmehuomionosoitusten takana? Sen jälkeen aurinkoa,aurinkoa,aurinkoa ja palanutta ihoa.Illallinen oli hyvää ja uni maistui, vaikkakin hotellin alakerrassa olimelokooset jamit. Kuumin, ruskein sekä punaisin terveisin: Sanna, Satu ja Jonna. Hankasalmensuunnistuslukion rusketuspäiväkirja part 2: Aamulla hyvin nukuttujen tai ei niin hyvin nukuttujen yöunien jälkeen lähdettiin aamulenkkeilemään ja sieltä ihanastihotelliaamupalalle. Päivän ohjelmassa tänään olikin jo ensimmäinen oikeasuunnistusreeni Cakirlarissa. Matkan piti taittua linja-autolla, mutta"pienten" haahuilujen jälkeen päädyttiin taksien kyydilläreenipaikalle. Reeni sujui oikeastaan kaikilta oikein mainiosti ja kaikkituntuivat tykästyvän Turkin maastoihin. Päästiinhän sitä bongailemaan matkallamyös kilppareita ja pikku kilejä:) Reenin jälkeen linja-autoa odotellessa olitodella mukava nähdä myös pienempi kylä eikä vain turistikaupunkia. Takaisinpäästiin tiiviissä tunnelmissa linja-auton kyyditsemänä. Hotellin keittolounaan jälkeen lähdettiin ottamaan vähänarskaa rannalle ja uimaan ja hengailemaan yms:) Iltapäivän reeninä olisovellettu kuntopiiri läheisessä leikkipuistossa. Puistosta löytyikin sittenmukavia (...) pikkupoikia innokkaasti seurailemaan meiän reenauksia. Illallahengailtiin porukalla hotellin altaalla, syötiin illallinen ja käytiinkävelemässä kaupungilla (SYÖTIIN BEN&JERRY´S JÄÄTELÖÄ Viivi Valkonen KANS♥ NAMMM). Löydetiin illalla myös uusia eläinkavereita mm. Pötkylä-koiruli ja etanoita:D Aurinkoisin terveisin huone 110, Noora ja Karo. Hankasalmensuunnistuslukion rusketuspäiväkirja part 3: Tänään ei ollut kyllä niin rusketuksen täyteinen päivä,sillä heräsimme jytinään ja ukkosen paukkeeseen. Nikon synttäreiden kunniaksinakattiin se suoraan sängystä altaaseen aamu-uinnille. Aamupalalla tuumailtiin,että hyvä rusketuspäivä tästä vielä tulee! Iloisina lähdimme juoksemaan kohtipyramid parkkia, jonne matkaa n. 5km. Noin puolen kilometrin jälkeen alkoijärjetön kaato sade ja salamointi, rakeitakin taisi tulla ja ihan pirun isoja!Tiet rupesei tulvimaan niin, että nopeammin olisi päässyt veneellä, mutta ei,mehän juostaan! :) Päästiin paikallisiin uutisiinkin hulluudellamme sekä useisiinvalokuviin. Todistettiin maailmalle, että suomalaiset ei ole tehty sokerista jasuomalaisella sisulla pääsee pitkälle! Tiukan sprintin jälkeen matka hotelilletaittui siinä samaisessa myrskyssä juosten. Vettä oli yli puolen säären josiinä vaiheessa ja autotkin hyytyivät teille, mutta ME ei hyydytty vaikka vähänvilu jo olikin. Hotellin kaiteet oli koristeltu komiasti hankasalmensuunnistuslukion väreillä, sillä vaatteita oli ripustettu kuivumaan melko sikinsokin. Joka kämpässä ilmalämpöpumppu höökää edelleen heatilla 30-astetta.Lämmin keittolounas sai taas suunnistajien suut hymyyn, vaatetus oli mitämonipuolisin, eräät einsteinit päätti korvata puuttuvat kumisaappaatmuovipusseilla. Pienen "kuka on kuumin mies/nainen?" -listailun jälkeenpäivä jatkui sovelletun kuntopiirin merkeissä hotellihuoneissa. Urheilunjälkeen osa pulahti rohkeina viilentyneeseen altaaseen. Illallisella jokainensai kokonaisen vonkaleen ateriaksi. Ilta jatkuu vielä ja tiedossa on kuulemmajonkin näköinen yllätys. Huomista Manavgatin reissua innolla odottaen, sopivastiruskettuneet Noora ja Taru alias Tarzan. Hankasalmensuunnistuslukion rusketuspäiväkirja part 4: Heräsimme aamulla kirkkaaseenauringonpaisteeseen ja kävimme reippaasti aamulenkillä. Aamupalan jälkeenmatkasimme Manavgatiin, jossa suunnistimme reilun 8 kilometrin radanSorgunissa. Maasto oli varsin polkurikasta ja vaativa. Pummeilta ei tainnutkukaan välttyä. Siitä suuntasimme kaupungin keskustaan syömään maukastapaikallista must ruokaa: kebabia! Mahat täynnä katselimme hieman kaupungillakauppojen tarjontaa, jonka jälkeen linja-auto kuljetti meidät Välimerenrannalle Titreyengölin savannimaisille maastoille sprinttaamaan. Selvittyämmepuskaisesta maastosta tyhjensimme kengät hiekasta ja osa meistä pulahtivalkoisiin vaahtopäihin. Takaisin Antalyassa nautimme taas makoisaa ruokaa jakohta painumme pehkuihin kerätäksemme voimia huomiseen! Aurinkoisin terveisinsopivasti palaneet Oona ja Viivi. Halun suunnistajienrillauspäiväkirja part 5: Aamu alkoi aurinkoisesti aamulenkin ja aamupalan merkeissä.Yhdeksältä suunnaksi Antalyan vanhakaupunki julkisia hyödyntäen, hui!Kaupunkisprintti katukauppiaiden ja turistien joukossa timanttisessa maastossaoli joka Järsin mieleen. Sää oli upea, mikä sai suunnistajat vähentämäänvaatteitaan ja paikalliset innostumaan entisestään kannustamaan katujenvarsille. Sprintin jälkeen kuvailtiin maisemia sekä toisiamme ja erityisestipaidattomat pojat vetivät salamavaloja puoleensa. Yllättäen ruokapaikaksi valikoitui jälleen paikallinenkebab-ravintola, ja Karppinen pääsi hurmaamaan myös isomman kaupungintarjoilijat. Tankkauksen jälkeen shoppailtiin paikalliset piraattipuodittyhjiksi. Iltapäivä kului altaalla kuntopiirin merkeissä, rannalla maaten jachillaillen. Päivälliseksi perinteiseksi muodostunut sosekeitto, salaattia(alias etikkasoppa), kinuskiriisiä ja jälkkäri! Viimiseen päivään ja leirikisaan valmistava ilta kuluipunkkia lämmittäen ja änkäten. Terveisiä Annalle! Meillä on ikävä, ja kukaan ei huolehdi meistä! Huone 103 Mia ja Aino kiittää ja kuittaa. ps. Vaatekaupoissa on hyvännäkösiä myyjiä! Ja me halutaanleiriromanssia aikaan! (vink vink) Hankasalmenrillauslukion suunnistuspäiväkirja osa 6/7: Ensimmäiset reippaat rillaajat käväisivät aamulenkillä joennen sian röhintää. Aamupala oli tuttua "herkkua";) Päivänohjelmassa oli leirikisa Laran hietikkokankhailla. Jarppa lähti viemäänrastinauhoja paikoilleen ja jätti meidät muut biitsille loikoilemaan. Aurinkoporotti täydeltä taivaalta postikorttimaiselle hiekkarannalle. Siinäpä sittenvähän päätettiin ottaa miehestä mittaa (ja myös lyllyköistä:). Karppinenmojautti kunnon tällin Joosepin kuontaloon ja siitäpä sitten verenmaku suussakohti kisaa. Valamentajamme vei rastit maastoon ajan kanssa, jotta kaikki olisivalmista atleetteja varten. Kisa: Pojat n.8km, Lyllykät 4,7km. Lähtöväli 1min. Pojateellä. Maasto oli leirin haastavin lukuisine rasteineen, mutta rillauslukioerottui kyllä edukseen... :D Koska järsit ovat laumaeläimiä, kukin pummaili omanmaunsa mukaan 10-14min, jotta porukka olisi kasassa. Sitten painatettiinletkajenkkaa muutama kilometri täyshöökillä ja porukka alkoi harvenemaan. PKmättäjät erkaantuivat karkuteille vauhdin vain kasvaessa... Pelkona oli, ettäsprinttitykki Parkkinen ajaa porukan kiinni, mutta hän viettikin siestaakeskusrastin puun alla. Vaikka Konu voittikin kovan loppukirikamppailun niinAleksi "peesi" Karppinen kruunattiin voittajaksi. 3. Matti"etupeesi" Linna 4. Nökkö 5. Ville ja Jooseppi "sprinttisuunnistaja"Kalliokoski keskeytti kisan, mikä ei sinänsä yllättynyt ketään. Lyllyköiden ylivoimaiseksi mestariksi suunnisti Pellon omatyär Aino "mietiemiesietyäräpio" Vuopio. Tyttöjen kisassa ei juurimuuta maininnan arvoista tapahtunutkaan. Hyvästeltiin laran biitsi ja ajeltiin bussilla takaisinhotellille. Muutamat teräsjärsit lähtivät vielä valloittamaan läheistävuorenhuippua ja aikamoiseksi seikkailuksihan se lopulta muotoutuikin. Illanmittaan pakkailtiin jo tavaroita ja osa lähti vielä viimeiselle kierrokselle Konyaaltinkaduille... :DD Aurinkoisin, reenintäyteisin ja isomahaisin terveisin: Nökkö,Konsta ja Ville. Hankasalmenrusketuslukion palamispäiväkirja, osa 7/7: Viimeisen aamun kunniaksi muutama laiha Järsiyksilö heräsiennen röhintää ja lähti vielä viimeisen kerran lyllertämään sateisille Antalyankaduille. Paksummat pojat jäivät vielä viettämään hyvin ansaittua lepoa.Aamupalan jälkeen oli ohjelmassa siirtyminen lentokentälle bussissa, johonkaikki eivät edes meinanneet ehtiä! Persikka-Peten kanssa aamuruuhkassaajeltuamme saavuimme viimein kentälle. Lentokoneessa ja -kentällä oli selvästihuomattavissa virkistyksen aura, joka leijaili suunnistajanuorten ympärillä. Summa summarum: Kebab on hyvää, aurinko on kiva, eikäsuunnistus onnistu (ainakaan allekirjoittaneella), Jooseppi vaihtaa sprinttiin,Mia tykkää kissoista (kuten myös turkkilaisista miehistä!), Järsit ei rusketuja leiri oli kaikinpuolin erittäin mahtava! Nyt hieman väsyneen aamun jälkeenlähdetään tietenkin niinsanottuun uuteen nousuun ja kuntoa aletaan viritelläkohti isompia karkeloita ja tulevaa kisakautta! IF Järsiborg kiittää jakuittaa, enää ei tarvitse nähdä mukahauskoja tilapäivityksiä leiristä. Rakkaudellaäiti ja pojat. HaLu-suomi sanakirja: järsi-suunnistaja poika/pojat tai suunnistaja yksilö yleisesti lyllykkä-suunnistaja tyttö/tytöt änkätä-mässätä pk-mättäjä - tekee mielellään peruskestävyys treenejä IF Järsiborg-HaLun suunnistajien tiimi.

SM-ERIKOISPITKÄLTÄ HOPEAA

2.4.13

Keminmaalla ja Torniossa kilpailtiin Lapin-Lumirastien merkeissä ja samalla oli kauden viimeinen SM-kilpailu. Nyt oli vuorossa erikoispitkä, josta tuomisina oli hopeaa ja seitsemäs sija. Hopean toi Noora Räisänen sarjassa D18 ja poikien puolella Matti Linna nappasi seitsemännen sijan. Tyttöjen matka oli 19 km ja pojilla 23 km. Tähän on hyvä päättää hiihtosuunnistuskausi. Suunnistuslukiolaiset saavuttivat talven aikana 15 mitalia ja 8 plakettia sekä lisäksi nuorten arvokisoista MM-hopeaa ja EM-kultaa.

NUORTEN SM-HIIHDOISTA SIJAT 4 ja 8

19.3.13

Taivalkoskella sivakoitiin nuorten sm-hiihdot perinteisellä ja vapaalla hiihtotavalla. Hankasalmen suunnistuslukion ensimmäistä vuotta käyvä Karoliina Ukskoski otti komeasti neljännen sijan vapaan vitosella ja oli kahdeksas perinteisen kympillä. Aikaisemmin talvella hän nappasi hopeaa KLL:n kilpailusta Pyhäjärveltä ja seitsemännen sijan SM-kisasta Keuruulta. Tuolloin matkoina olivat kolme kilometriä perinteisellä ja 15 kilometriä vapaalla.

KESKIMATKALTA KAKSI KULTAA JA HOPEA

18.3.13

SM-keskimatka kisattiin Alajärven Ankkureiden järjestämänä Lehtimäen Valkealammella. Hankasalmen suunnistuslukiolaisista Noora ja Aleksi ottivat ylivoimaiset voitot. Noora voitti sarjansa (D18) yli kahdella minuutilla ja Aleksi puolestaan sarjansa (H18) lähes kahdella minuutilla. Tytöissä Viivi säesti D18 sarjaa kuudennella sijallaan ja vuotta ylemmässä sarjassa Oona nappasi hienosti hopeaa ja kymppisakkiin ylsivät myös Sanna ja Mia sijoilla 7 ja 8. Lumi-Toukola kisattiin seuraavana päivänä ja naisissa Sannan joukkue otti hopeaa ja Nooran joukkue pronssia!

VIIVILLE KULTAA PÄRNÄVAARALTA!

4.3.13

SM-sprinttimitaleista kisattiin Liperin Pärnävaaralla. Henkilökohtaisista oli tuomisina kultaa Viivin toimesta D18 sarjassa ja hopeaa isosisko Oonan toimesta pykälää vanhempien sarjasta. Plaketin saalisti Mia, ollen seitsemäs D20 sarjassa. Pariviestissä kultaa nappasi Noora yhdessä siskonsa Miran kanssa ja pronssia kaulaansa saivat Oona ja Viivi. Molemmat parit kisasivat D20 sarjassa. Pykälää nuorempien sarjassa Taru saalisti plaketin, ollen parinsa Helenan kanssa viidensiä. Seuraavaksi kisataan SM-mitaleista keskimatkalla Alajärvellä.

KAKSI MITALIA LATVIASTA!

18.2.13

Nuorten MM- ja EM-kilpailuista oli tuomisina kaksi henkilökohtaista mitalia. MM-hopeaa saavutti Oona Valkonen pitkältä matkalta ja EM-kullan nappasi Noora sprintistä. Pitkällä matkalla Ruotsin Frida Sandberg oli ylivoimainen, mutta muista mitaleista taisteltiin tiukasti ja siinä taistelussa vahvin oli Oona. Sprintissä oli puolestaan hurja sekuntikamppailu kullasta, jonka vei edukseen Noora ennen Venäjän Liubov Balandinaa. Lisäksi suunnistuslukiolaisista Aleksi sijoittui parhaimmillaan kahdeksanneksi ja Sanna 13:nneksi. Matkana oli keskimatka.

LOISTAVAA MENESTYSTÄ SM-PITKÄLTÄ JA VIESTISTÄ

4.2.13

Suunnistuslukiolaiset kahmivat mitaleja Jämillä käydyistä SM-kisoista. Viikonloppuna jaettiin tämän talven ensimmäiset SM-mitalit sekä pitkällä matkalla että viestissä. Henkilökohtaisen mitalin saavuttivat Oona, Sanna, Viivi ja Aleksi ja viestimitalin Sanna, Noora, Aleksi ja Matti. Kaikkiaan mitaleja tuli seitsemän ja plaketteja kolme. Tästä kisasivuille.

NELJÄ SUUNNISTUSLUKIOLAISTA ARVOKISOIHIN

25.1.13

Nuorten MM-kisoihin valittiin Oona, Sanna ja Aleksi ja nuorten EM-kisoihin Noora. Kisat käydään 11.-18. helmikuuta Latvian Madonassa. Onnea ja menestystä valituille!

NUORTEN EM- JA MM-KATSASTUSTEN TOINEN OSIO OULUSSA

21.1.13

Oulun Sankivaara tarjosi sekä fyysistä että taidollista haastetta sprintin ja keskimatkan muodossa. Suunnistuslukiolaiset suoriutuivat haasteista hyvin. Oona ja Aleksi voittivat molemmat matkat, Noora voitti sprintin ja oli keskimatkalla toinen ja Sanna oli keskimatkalla toinen. Edellämainitut urheilijat ovat tyrkyllä EM- ja MM-kilpailuihin Latviaan, jotka kisataan kolmen viikon kuluttua. Odotellaan vielä ensi viikon maanantaihin, niin tiedetään ketkä suunnistuslukiolaisista lähtevät edustamaan Suomea!

NUORTEN EM- JA MM-KATSASTUKSET HISUTETTIIN JOUTSENOSSA

10.1.13

Ensimmäinen osio katsastuksista oli Joutsenon Myllymäessä, jossa riitti haastetta ratamestarin toimesta sekä maaston että kelin puolesta. Etenkin jäiset urat tekivät laskuista kinkkisiä ja pieniä kolhuja oli kotiintuomisina. Tuomisina oli myös hyviä sijoituksia, joista vastasivat Aleksi, Noora, Oona ja Sanna. Samalla kilpailtiin nuorten maaottelu, jonka Suomi voitti reilulla erolla ennen Ruotsia. Tästä kisasivuille.

HIIHTOSUUNNISTUSKAUSI KÄYNTIIN

5.12.12

Hiihtosuunnistuskauden avauksessa Saarisellä suunnistuslukiolaiset suoriutuivat hienosti. Lauantain kirpakassa pakkassäässä Aleksi voitti 18-vuotiaiden poikien sarjan ja Oona oli toinen 20-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Sunnuntaiksi pakkanen hieman hellitti ja menestys jatkui. Noora voitti 18-vuotiaiden tyttöjen sarjan, Aleksi oli toinen, Sanna niin ikään toinen 20-vuotiaiden tyttöjen sarjassa ja Viivi kolmas 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin.

SYYSLEIRI KOLILLA

8.11.12

Syksyn leiri pidettiin Kolilla viikolla 41. Ohjelmassa oli suunnistusharjoituksia mm. Tahkovaaralla ja Oinasvaaralla. Lisäksi tehtiin sauvarinnettä ja hiihdettiin rullilla Kolin päälle. Ohjelmassa oli myös yösuunnistusta Kolilla ja Kopravaarassa. Leiri oli kaikin puolin hieno!

OONALLA HOPEINEN YÖ

1.10.12

Kesäsuunnistuskausi päätettiin SM-tasolla yön merkeissä Kouvolassa. Oona Valkonen otti neljännen henkilökohtaisen SM-mitalinsa tänä kesänä, ollen toinen. Tyttöjen D 18 sarjan voitti ylivoimaisesti KooVeen Henna Skog, mutta sen jälkeen olikin sekuntipeliä, jossa Oona veti pisimmän korren. SM-yössä plaketille ylsivät, Ville Parkkinen (6. H18), Aleksi Karppinen (7. H17) ja Viivi Valkonen (7. D17). Kaikkiaan suunnistuslukiolaiset saavuttivat kesäsuunnistuksessa 2012 viisi SM-mitalia ja 14 SM-plakettia. Lisäksi KLL:n kisoista oli tuomisina kaksi plakettia.

KAKSI MITALIA KESKIMATKALTA

17.9.12

Joroisten Tervaruukinsalossa kilpailtiin keskimatkan Suomenmestaruuksista. Tyttöjen 18-vuotiaiden sarjassa Oona Valkonen otti hienosti hopeaa ja tyttöjen 16-vuotiaiden sarjassa Karoliina Ukskoski otti makean, ensimmäisen SM-mitalinsa, ollen kolmas. Molemmat suunnistivat varmasti ja kuntokin oli kohdallaan. Mitalien lisäksi oli tuomisina kolme plakettia, joista vastasivat Aleksi Karppinen (7.), Viivi Valkonen (9.) ja Ville Parkkinen (10.). Sunnuntain viestissä, joka kilpailtiin Varkaudessa, oli tuomisina yksi plaketti (9.) SK-Pohjantähden poikien toimesta. Joukkueessa suunnistivat Konsta Vanhanen, Niko Nissinen ja Ville Parkkinen.

KAKSI PLAKETTIA KLL:N KISOISTA

3.9.12

Hyvinkään Sveitsissä kilpailtiin Koululiikuntaliiton suunnistusmestaruuksista henkilökohtaisilla matkoilla sekä viestissä. Hankasalmen tuomisina oli kaksi plakettia ja monta sijoitusta plakettien tuntumaan. 17-vuotiaiden poikien sarjassa Aleksi oli komeasti kuudes ja 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa lukion tänä syksynä aloittanut Karoliina Ukskoski hienosti seitsemäs. Hyville sijoille ylsivät myös Viivi 10., Matti 14., Taru 15., Konsta 16. Lauantain viestissä Hankasalmen ykkönen sijoittui hienosti seitsemänneksi joukkueella Oona, Konsta ja Ville. He paransivat viime vuotista sijoitusta yhdellä. Kuudes sija ja plaketti jäivät vain minuutin päähän Villen hurjastellessa ankkuriosuudella. Kuvassa Aleksi ja Karoliina.

OONA KUUDES SM-PITKÄLLÄ MATKALLA

29.8.12

Suomenmestaruudesta kilpailtiin Janakkalan eteläosassa vaativassa maastossa. Lukiolaisista sujuvammin suoriutui Oona Valkonen sijouttumalla kuudenneksi sarjassa D18. Kisan voitti ylivoimaisesti Elisa Mäkinen. Toiseksi tullut Henna Skog jäi voittajasta 3:27 ja kolmanneksi tullut Emilia Sågfors 4:30. Oona jäi pronssista kaksi ja puoli minuuttia. Virheitä tuli matkan varrella sen verran paljon, että mitalisaumat menivät niihin.

MIA PYÖRÄSUUNNISTUKSEN NUORTEN MM-KISOIHIN

16.8.12

Asikkalan Raikkaan Mia Lindroth pääsee edustamaan Suomea Unkarissa pidettäviin pyöräsuunnistuksen MM-kisoihin. Kilpailut käydään viikolla 34 ja luvassa on lämpimät olosuhteet, sillä kisaviikolle on luvattu +30 astetta. Mian Suomenmestaruus kilpailuiden hienot suoritukset takasivat edustuspaikan: pitkämatka 4. sprint 3. keskimatka 2. ja viesti 1. Myös muut suunnistuslukiolaiset suoriutuivat hienosti SM-karkeloista.Tyttöjen pitkältä matkalta Viivi Valkonen nappasi pronssia. Poikien puolella Konsta Vanhanen saavutti sprintistä hopeaa ja keskimatkalta pronssia. Lisäksi viestistä tuli kultaa tiimillä Konsta Vanhanen - Niko Nissinen.

SPRINTISTÄ MITALI JA KOLME PLAKETTIA

4.6.12

Suomenmestaruudet ratkottiin sprinttimatkoilla Tampereen Hervannassa. Oona Valkonen teki loistavan suorituksen ottaen kevään toisen mitalinsa sarjassa D18. Tällä kertaa tuli pronssia. Eroa voittaneeseen Janina Gustafssoniin kertyi 55 sekuntia, mutta hopeaan vain 17 sekuntia. Vuotta alemmassa sarjassa Viivi Valkonen sijoittui hienosti neljänneksi jääden mitalista vain 13 sekuntia. Muutama pieni virhe pudottivat Viivin mitaleilta, sillä vauhti oli kohdallaan. Viiville neljäs sija on hänen kesäsuunnistusuransa paras henkilökohtaisilla matkoilla SM-tasolla. Sarjan voitti Anni Reiman. Poikien puolella Ville Parkkinen sijoittui neljänneksi jääden mitalista 30 sekuntia sarjassa H18. Matkaan mahtui pari virhettä, jotka maksoivat ehkä mitalin. Niko Nissinen teki hienon suorituksen ja kuudes sija on hänen uransa tähän astisista paras henkilökohtaisilla matkoilla SM-tasolla. Sarjan voitti Miika Kirmula.

OONALLE HOPEAA ERIKOISPITKÄLTÄ

29.5.12

Kortesjärvellä kilpailtiin Suomenmestaruuksista erikoispitkällä matkalla. Pääsarjoissa ja nuorten sarjoissa kilpailumuotona oli yhteislähtö. Raskas maasto ja lämmin keli pituuden lisäksi tekivät kisasta rankan. Oona Valkonen jaksoi maaliin hopeamitalin arvoisesti D18 sarjassa. Matkaan mahtui muutamia virheitä ja loppumatkasta Oona ei juuri muita nähnyt ja hän olikin positiivisesti yllättynyt kuullessaan sijoituksensa maaliin tultuaan. Pitkässä kisassa erot kasvoivat isoiksi ja Oona jäi voittajasta, Elisa Mäkisestä, reilut seitsemän minuuttia. Oona oli selvä kakkonen, sillä pronssimitalisti jäi Oonasta reilut kaksi minuuttia. Oonan pikkusisko Viivi sijoittui hienosti yhdeksänneksi D17 sarjassa ja sai SM-plaketin kaulaansa.

ENNÄTYKSIÄ TESTIJUOKSUSSA

9.5.12

Perinteiset MK-testijuoksut juostiin tiistaina 8.5. Testipatteriin kuuluu 2000 metriä tiellä, n. 1600 metriä maastossa sekä 1000 metriä ylämäkeen. Jokainen on oma koitoksensa tuossa järjestyksessä. Palautuksena siirrytään seuraavalle lähtöpaikalle. 2000 metrillä oman ennätyksen tekivät Viivi, Oona, Matti, Niko, Ville ja Konsta. Maastorata on ollut tuulenkaatojen ja metsätöiden sävyttämä ja tämän takia ennätyksiä siellä ei tehty, mutta kova treeni tehtiin. Maaston jälkeen oli vuorossa viimeinen rutistus eli kilometrin ylämäki Hankamäen päälle tietä pitkin. Siinä ennätyksen tekivät Aleksi, Matti, Ville ja Konsta. Tästä on hyvä jatkaa jo alkanutta kesäsuunnistuskautta eteenpäin. Kuvassa pojat maastotestin jälkeen.

MATILLE ERIKOISPITKÄN SM-KULTA

10.4.12

Oulaisten Huimaa edustava Matti Linna nappasi uransa ensimmäisen Suomenmestaruuden kovassa H18 sarjassa. Toiseksi tullut, hopeamitalisti nuorten MM-sprintistä tältä talvelta, Misa Tuomala jäi mestarille 2,5 minuuttia. Mestaruus ei tullut helpolla, sillä matkaa oli lyhintä reittiä mitattuna 23,4 kilometriä ja maastona Pellon Ritavalkea. Matti on näyttänyt talven aikana sen, että menestys ei ole kunnosta kiinni. Ahkera ja tunnollinen harjoittelu palkittiin kultamitalilla ja kausi sai hienon päätöksen.

MENESTYSTÄ KESKIMATKALTA

12.3.12

Kangasniemen Kalske ja Hankasalmen Hanka järjestivät yhdessä SM-keskimatkan ja Lumi-Toukolan Pölläkkävaaran maastossa. Suunnistuslukiolaiset menestyivät hienosta. Aleksi otti hopeaa ja Matti oli kuudes poikien 18-sarjassa. Vastaavassa tyttöjen sarjassa Sanna oli hienosti neljäs. Tuloksiin pääsee tästä. Veljekset kuin ilvekset!

ALEKSI JÄLLEEN SEITSEMÄS

28.2.12

Aleksi sijoittui toistamiseen hienosti seitsemänneksi alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Kisojen viimeisenä päivänä oli vuorossa pitkä matka, joka käytiin yhteislähtökilpailuna. Aleksi tuli maaliin viiden pojan ryhmässä keskimmäisenä, joten viidenteen sijaan ei ollut eroa kuin kaksi sekuntia ja plaketille vain sekunti. Voittajalle, Venäjän tuplamestarille Vladislaville, hän jäi reilut neljä minuuttia. Tyttöjen MM-pitkällä matkalla Oona sijoittui 16:ksi.

ALEKSI HIENOSTI SEITSEMÄS NUORTEN EM-KISOISSA UKRAINASSA

24.2.12

Aleksi sijoittui nuorten alle 17-vuotiaiden EM-kilpailun keskimatkalla hienosti seitsemänneksi. Kisan voittaneelle Venäjän Vladislav Kiseleville tuli eroa kolme ja puoli minuuttia, mutta pronssiin vain yksi ja puoli minuuttia. Aleksin kisa sujui hyvin ja virheettömästi. Jyrkät penkat toivat rankkuutta kisaan ja välillä joutui ottamaan sukset jalasta ja juoksemaan rinteen ylös. Tyttöjen MM-keskimatkalla Oona sijoittui melkein kymppisakkiin ollen yhdestoista. Molemmat paransivat suorituksiaan sprintistä, jossa sijoitukset olivat Oona 16. ja Aleksi 18. Kilpailut jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina viesteillä ja pitkällä matkalla.

OONA JA VIIVI UUSIVAT MESTARUUDEN

21.2.12

Oona voitti ylivoimaisesti hiihtosuunnistuksen SM-pitkän matkan sarjassa D18. Toiseksi tullut Mirka Suutari jäi mestarille lähes kuusi minuuttia. SM-plaketille ylsivät Viivi sarjassa D18 ja Aleksi sarjassa H18. SM-viestissä Valkosen sisarukset Oona, Viivi ja Outi uusivat mestaruuden sarjassa D20. Viesti-plaketin saivat Jonna (Lapuan Virkiä) ja Taru (Kortesjärven Järvi-Veikot) sarjassa D20. Kuvassa voittaja-trio.

OONA JA ALEKSI UKRAINAAN

9.2.12

Nuorten MM- ja alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin lähtevät Hankasalmen suunnistuslukiosta Kangasniemen Kalskeen Oona Valkonen ja Laitasaaren Vedon Aleksi Karppinen. Oonalle kilpailut ovat toiset nuorten arvokisat ja Aleksille ensimmäiset. Kilpailut käydään 20.-26.2. Ukrainan Sumyssa.

SANNALLE PRONSSIA SM-SPRINTISTÄ

30.1.12

Imatralla hiihtosuunnistettiin talven ensimmäiset SM-kilpailut. Lauantaina kilpailtiin henkilökohtaisella sprinttimatkalla ja sunnuntaina oli vuorossa sprinttiviestit. Launtain henkilökohtainen kilpailu oli myös näyttökisa nuorten MM-kilpailuihin sekä nuorten alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin Ukrainaan. Tyttöjen D18 sarjassa Sanna nappasi hienosti pronssia, jääden voittajalle vain 37 sekuntia. Tyttöjen menestystä täydensivät Oona viidennellä ja Viivi yhdeksännellä sijallaan. Poikien vastaavassa sarjassa Aleksi sijoittui komeasti neljänneksi, jääden pronssista vain 25 sekuntia. Sunnuntain viestissä, sarjassa D18, Jonna saavutti hienosti pronssia parinsa Jenna Lehdon kanssa.

HISU-URASTO KÄÄKÖLLÄ

12.1.12

Talven ensimmäinen hisutreeni Kääköllä on takana. Lunta saisi tulla lisää, mutta lajitreeni onnistuu jo tälläkin lumella. Urasto on pienellä alueella, mutta siinä pystyy tekemään esimerkiksi lyhyitä sprinttivetoja. Karttoja (5€/kpl) voi kysyä Jarilta (0405937016).

MITALIKAHVIT

14.12.11

Kohta on lukuvuosi puolessa välissä ja moni urheilija on avannut hiihtosuunnistuskauden Saariselällä. Joulukuisen keskiviikon ratoksi oli aika muistella syksyn kisailuja ja nautiskella kakkukahvit menestyksen kunniaksi. Hankasalmen suunnistajat saavuttivat syksyn aikana yhteensä 3 SM-mitalia ja huikeat 26 SM-plakettia. Tästä on mukava jatkaa hisukautta ja luoda pohjaa seuraavalle kesäkaudelle.

SYYSLEIRI EKSJÖSSÄ

1.11.11

Kävimme syysleirillä Ruotsissa Eksjön kunnassa. Noin 9000 asukkaan kunta sijaitsee Etelä-Ruotsissa neljän tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta. Eksjössä toimii yksi Ruotsin suunnistuslukioista ja siellä opiskelee noin 50 suunnistajaa. Heille järjestetään harjoituksia noin kuusi kertaa viikossa, joista suunnistusharjoituksia on yleensä kaksi. Teimme viikon aikana useita suunnistusharjoituksia erityyppisissä maastoissa. Lisäksi hiihdimme rullilla, teimme kuntopiiriharjoituksia ja leirin päätteeksi kilpailimme Smålandskavlenissa Mariannelundissa. IF Järsiborg Hankasalmi sijoittui sijalle 77 sarjassa H21, sijalle 47 sarjassa D21, sijalle 20 sarjassa D16 sekä sijalle 56 sarjassa Öppen. Kuva: Eksjön suunnistuslukion yksi hienoimmista suunnistusmaastoista.